Web Tasarım Formu


Nasıl Bir Web Sitesi Veya Hizmet Arıyorsunuz?

Başka Hangi Hizmetlere İhtiyacınız Olabilir ?

Tercih ettiğiniz bir platform var mı?

Projenizde kaç dil kullanılacak?

Lütfen listeden seçim yapınız.

Projenizden biraz bahsedebilir misiniz?

Bu alan zorunlu değildir.

 / 1000

(Firmanızın genel tanıtımı, ürün varsa siteye konulacak ürün sayısı, filtre ve karşılaştırma modülü olacak mı, yaklaşık sayfa sayısı, üyelik vb. bir sistem olacak mı, mevcut siteniz varsa ondan ne farkı olacak, ve diğer eklemek istediğiniz herşeyi buraya lütfen olabildiğince detay yazınız.)

Bir dosya göndermek ister misiniz?

Dosya Seç

Dosya seçilmedi...

Bu alan zorunlu değildir.

Bizimle nasıl iletişime geçmek istersiniz?

Nerelisiniz?

İl / İlçe / Mahalle selectbox seçimi olacak.

Size nasıl hitap edelim?

Arama Motoru Nedir?

Arama Motoru Nedir?
Arama Motoru Nedir?
01/06/2020
0 Yorum
Hilal D.
1479

Arama motoru, internet ortamında bulunan bilgileri anahtar sözcükler yardımıyla sıralayan bir mekanizmadır. İnternet kullanıcılarının taleplerine göre sıralama yapılır. En çok tıklanan sayfalar en üst sıralarda yerlerini alır. Dünya üzerinde yaklaşık 1.15 milyar web sitesi ve 3.5 milyar kullanıcı bulunmaktadır. Günde defalarca kez arama motorlarını kullandığımızı düşünürsek arama motorlarının bizlere mükemmel bir hizmet sunduğunu fark etmiş oluruz.

Geçmişten Günümüze Arama Motorları

Alan Emtage adlı bir öğrenci tarafından “Archie” adıyla 1990 yılında ilk arama motoru kuruldu. Bu arama motorunun popülerliği artınca 1991 yılında Mark P. McCahill, Minnesota Üniversite’sinde okurken Verinoca adlı arama motorunu öne çıkardı. Veronica’ya çok yakın zamanlarda Jughead de rakip olarak ortaya çıktı. Aslında birbirine çok yakın zamanlarda oluşturulan bu iki arama motorunun çalışma sistemi aynıydı. Bir veri yığınının, uç bir aygıttan diğerine aktarımı baz alınarak Dosya Aktarım İletişim Kuralı çerçevesinde çalışıyorlardı. 1993 yılının haziran ayında Matthew Gray, Wandex adıyla ilk internet botunu üretti. Kasım ayında ise internet botu olmayan Aliweb, web sitelerinin bilgileri kullanılarak oluşturulmuş ilk arama motoru oldu. 1994 yılında WebCrawler ilk “tam metin” tarayıcı arama motoru olarak görücüye çıktı.

Büyük şirketler arama motorlarından gelir elde edildiğini anlayınca piyasaya birçok arama motoru sunulmaya başlandı. Rekabet iyice arttı. Diğer tüm arama motorlarının arasından Yahoo! kullanıcılar tarafından en beğenileni oldu. Bu rekabet yarışında Yahoo! en önde ilerledi.

1998 yılında Lary Page ve Sergey Brin, PageRank adlı internet ağındaki her sayfayı puanlayan teknolojilerini satmak istediler ancak başarılı olamadılar. Burada kaçırdıkları başarıyı, 1999 yılında 35 milyon dolar yatırım kredisiyle kurdukları Google Search’ü kurarak yakalamayı hedeflediler. 2000’li yıllarda Google dünya üzerinde oldukça popüler oldu. 2000 yılında Google Araç Çubuğu, 2004’te Google Book Search, Gmail ile 2007 yılının sonlarında en popüler arama motoru oldu.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Her arama motorunun kendi sistemine özel olarak geliştirdiği algoritmaları vardır. Genel olarak çalışma prensiplerini üç bölümde inceleyebiliriz. Web robotu, arama motoru için web sayfalarını bulur ve içerikleri ile birlikte veri tabanına kaydeder. Kullanıcılar arama motorunun ara yüzünde bulunan arama yerine anahtar sözcükleri girerler. Arama motoru web sitelerini filtreler ve aramaya en uygun olanlarını belirler. Daha sonra diğer kullanıcıların o konuyla ilgili yaptıkları aramalardan yola çıkarak popülerlik sırasına göre kullanıcının bilgisayarına sıralar.

ARAMA MOTORLARININ POPÜLARİTESİ

  1. Google-%92

Arama motoru denince akla ilk Google’ın gelmesi, popülerlik yarışında Google’ın %92’lik bir orana sahip olmasını açıklıyor. Google’ın uzun yıllar süren rekabet yarışında her zaman açık ara önde olmasının ilk sebebi kendisini sürekli yenilemesidir. Dönemin teknolojisine ayak uyduruyor dersek ayıp etmiş oluruz. Çünkü Google, dönemin teknolojisinin belirleyicisi konumunda. Ayrıca diğer arama motorlarına nazaran algoritmasını kendine has ve profesyonellikle düzenlemesi yine onun ön sırada olmasını sağlıyor.

  1. Bing-%2.9

Bing, Microsoft’un oluşturduğu bir arama motorudur. Arama motorları arasında ikinci konumda olmasına rağmen Google ile arasında oldukça fark vardır. Yine de bazı konularda Google’ı geçmektedir. Google’ın siteleri popülerlik oranına göre sıralamasının aksine Bing, en kaliteli içeriğe göre sıralama yapıyor. Ayrıca görsel anlamda da göre hoş görünen bir arama motoru.

  1. Yahoo!-%1.64

Yahoo!, kendi dizme şekline sahip bir arama motoru değildir. Geçmişte Google’ın gösterdiği sonuçları gösterirken şimdi de Bing’in destekleriyle arama motorluğu yapıyor. 2001’de pazar payı yaklaşık %36 iken günümüzde 1,64’e düştü.

  1. Baidu-%1.1

Arama motoru denince aklımıza ilk olarak nasıl ki Google geliyorsa Çin’de de Baidu akıllara geliyor. Baidu, Çin’de %64’lük pazar payına sahip. Google ile benzer özellikleri var ancak Baidu reklam alanlarını oldukça fazla satıyor.

  1. Yandex-%0.54

Yandex’in en çok pazar payına sahip olduğu ülke Rusya’dır. Ülkede Google birinci sırada olmasına rağmen çok az bir farkla Yandex ikinci sırada kalıyor. Yandex, tarihte reklam satarak para kazanan ilk arama motorudur.

Yazıya Puan Ver
3 Kişi Puan Verdi
Konu Etiketleri: