İnternet sayfamızın tamamını ziyaretçiye tekrar yükletmeden, sadece gerekli olan veriyi dinamik olarak ekrana getirmek veya sunucuya veri göndermektir. AJAX, bir dil ya da kütüphane değil, bir yöntemdir.
Ajax, “Asynchronous JavaScript and XML” (Türkçe: Eşzamansız JavaScript ve XML) anlamına gelir neredeyse bütün programlama dilleri ile uyumlu çalışan bir tekniktir.
Hemen hemen her türlü web projesinde kullanabilirsiniz. Fakat bazı tarayıcılar için version oluşturmak gerekebilir. AJAX’ın en temel amacı, sunucu ile az miktarda bilgi alış-verişi yaparak tüm sayfaları hızlı şekilde güncelleyen web sayfaları yapmaktır. Yani biz Ajax’ı sayfa hızlarının, sayfa kullanılabilirliğinin ve etkileşimin artması için kullanmaktayız.
Ajax kim tarafından bulunmuştur?
AJAX, ilk defa 2005 senesinde Jesse James Garrett tarafından geliştirilmiş bir tekniktir.
Ajax Nerelerde Kullanılır?
- Form Doğrulama: Form doğrulama sistemi Ajax teknolojisi ile çok hızlı şekilde yapılır.
- Sırlama: Sıralama, dinamik verilerin kullanımında Ajax mükemmel sonuçlar doğurur.
- Filtreleme: Filtreme özelliğini yine bu teknoloji ile geliştirilebilir.
- Lightbox: Ziyaretçlerin ve bir çok tarayıcının nefret ediği bir şey vardır Pop-Up, yani açılır pencelereler, işte bunların bir çoğu engellenmiştir. Burada Ajax hızır gibi yetişir, ve mükemmel bir Lightbox alternatifi ortaya çıkartılabilir.
- Değerlendirme ve Beğenme: Sayfa yenilenmeden ziyaretçiler diledikleri gibi, değerlendirme, beğenme veya ekleme yapabilir.
- Chat ve Sohbet: Sohbet paneli için zaruridir, gerçek zamanlı işler için kullanılır.
- Yorumlar: Bir çok bloğun yorum yapma özelliği arama motorları için bir tehdittir, Ajax burada yine devreye girer.
- Captcha: Bunu yapabilmek için Ajax kullanılması gerekmektedir.
Ajax Teknolojisinin nimetlerinden faydalanmak ve web sitenizi geliştirmek istiyorsanız bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Bu Yazıya Puan Ver!
2 kişi puan verdi.