CDN Nedir?
Content Delivery Network kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığıyla içerik dağıtım ağı olarak bilinmektedir. Web sitelerinin ve diğer web siteleri ile ilgili içeriklerin teslim edilmesinden sorumludur. CDN, dünya üzerinde birçok farklı veri merkezinde bulunan global sunucular topluluğudur. CDN’nin amacı, ana sunucu dışında birçok varlık noktası sunmaktır. Böylelikle kullanıcıların isteklerini daha hızlı karşılayarak web site trafiğinin daha iyi yönetilmesini sağlar.
İçerik dağıtım ağları; metin, görseller, kod, indirilebilir medya dosyaları, yazılım, belgeler, canlı yayın videoları, sosyal ağlar, e-ticaret platformları ve uygulamalar dahil olmak üzere tüm internet içeriğinin büyük bir bölümünü kapsamaktadır.
CDN’ler internete bağlanabilen her türlü cihazda çalışabilir. Mobil cihazlar, masaüstü bilgisayarlar, laptoplar veya tabletler CDN hizmetinden faydalanabilir. Çünkü CDN kullanıcılar tarafından yönetilmez. Bütün işlemler kaynaktan yürütülür.
CDN Nasıl Çalışır?
Genel olarak web siteleri, kuruldukları ülkede belirli bir noktada bulunan tek bir sunucudan yayın yaparlar. Ancak web site hizmetinin bu şekilde verilmesi, dünyanın diğer ucundaki bir kullanıcıya ulaşılamamasına neden olabilir. Ulusal çerçeveden çıkıp tüm dünyaya yayılmak isteyen web site, blog ve diğer platformların CDN hizmeti kullanması oldukça önemli bir şarttır. Web sitenize farklı bir ülkeden giriş yapıldığında CDN hizmeti sayesinde daha hızlı bir web sitesi deneyimi yaşanmaktadır.
Web site hızı, site sahipleri için her zaman çok önemlidir. Bunun için Web Site Hız Testi Araçları yazımızı okuyarak web sitenizin hızını ölçebilirsiniz.
Örneğin, Türkiye merkezli bir web sitesi açtığınızda Amerika’da yaşayan bir kişi web sitenize girmek isterse yavaş açılır ve site hızınız düşer. CDN hizmeti aldığınızda ise, Amerika’da yaşayan birisine web siteniz New York’tan, Japonya’daki birine ise Tokyo’dan açılır. Böylelikle site hızınız ve trafiğiniz artar.
CDN kullanırken farklı ülkelere daha hızlı hizmet sağlamanın yanı sıra bulunduğunuz ülkede fazla yoğunluk oluşmasının da önüne geçmektedir. Tüm kullanıcıların tek bir noktadan bağlanmaya çalışması, o noktada yüklenme problemleri yaşatabilir.
Web sitesinin hızlı yüklenmesi ve açılma hızı kullanıcı memnuniyeti açısından oldukça önemlidir. Kullanıcılara iyi bir hizmet sunan web siteleri SEO hizmetlerinden daha iyi verim alır ve arama motoru sıralamalarında daha üst sıralara yerleşebilir. Dolayısıyla bu web sitelerinin trafiği artmış olur. Alexa Sıralaması Nedir? Yazımızı okuyarak web sitenizin rakipleriniz arasında hangi sırada olduğunu öğrenebilirsiniz.
CDN hizmeti almaya başladığınızda, CDN ağı web sitenizden statik içerikleri kendi sunucularına kopyalar ve ziyaretçilere bu içeriği kendi sunucularından iletir. Web sitenizi ziyaret etmek isteyen kişi sitenize tıkladığında, o kişiye en yakın lokasyondan web siteniz açılır.
CDN Kullanmanın Avantajları
- CDN kullanmanın başlıca avantajı web site hızını arttırmasıdır. Hızını arttırması ise lokasyon ve sıkıştırma teknolojileri ile ilgilidir. Özellikle yurtdışından kullanıcılar için oldukça önemlidir.
- Web sitesinin SEO verimliliği artar. Bilindiği gibi SEO çalışmaları tüm web siteleri için oldukça önemlidir. Arama motorlarında daha üst sırada yer almak site başarısının en önemli göstergesidir. CDN haricinde web siteniz için SEO rehberi arıyorsanız Wordpress için SEO teknikleri yazımızı okuyabilirsiniz.
- Web sitesinin trafik yükü azalır. Verilerin işlenmesinde sunucu kaynaklı gecikmelerin önüne geçmektedir. Bu sayede hosting masraflarınız azalır. Ayrıca, sunucu isteklere daha hızlı cevap verir.
- CDN, web sitenizi saldırılara ve zararlı yazılımlara karşı korur. İleri güvenlik seçenekleri ile spam gönderimlerin ve DDoS saldırılarının web sitenize ulaşmasını engeller. Böylelikle, web sitenizi koruma altına alır.
- Hızlı, verimli ve düzgün çalışan bir CDN sağlayıcısı, farklı konumlardan yüksek trafik alan özellikle e-ticaret sitelerinin dijital ortamda rekabet üstünlüğü elde etmesini sağlar.
- CDN, ani trafik artışlarını kontrol altında tutabilmektedir. Örneğin, e-ticaret sitenizde indirim günleri yapmak istediğinizi varsayalım. Bu günlerde sitenizin trafiği normal günlere göre oldukça artacaktır. CDN, ani artışlarda sitenizde bir aksaklık oluşmasının önüne geçer. Kullanıcıları optimize ederek kusursuz bir işleyiş sağlar.
CDN ve VPN Arasındaki Fark Nedir?
VPN, kullanıcı kimliğini koruyup farklı konumlardaki birtakım sunucuları kullanarak belirli çeşitteki içeriklerde coğrafi bölgelere bağlı kısıtlamaların önüne geçer.
CDN ise web site içeriğini bir sunucu üzerinden göndererek veya depolayarak bilgi ulaşımının hızlanmasını sağlar. Böylece ziyaretçilere en yakın bölgeden daha hızlı bir hizmet sunar. Hem CDN hem de VPN web siteleri için güvenli ve önemlidir. Ancak çalışma amaçları farklıdır.
Bu Yazıya Puan Ver!
2 kişi puan verdi.