İçinde bulunduğumuz dijital dünyada oldukça büyük bir yer kaplayan ve son zamanlarda en çok tercih edilen seçenek haline gelen e-ticareti ve avantajlarını inceledik. Siz de e-ticaret ile ilgileniyorsanız yazımıza mutlaka göz atın!
E-Ticaret Nedir?
E-ticaret, internet üzerinden mal veya hizmet alım satımı ile satışı tamamlamak için para ve veri aktarımına verilen genel isimdir. E-ticaret genel itibariyle fiziksel ürünlerin çevrimiçi satışını ifade etmektedir. Ancak internet aracılığıyla gerçekleştirilen her türlü ticari işlemi de tanımlayabilir. Bağımsız çalışanlar, küçük veya büyük işletmeler gibi herkes ürün ve hizmetlerini geniş ölçekte çevrimiçi satma imkanından yararlanabilir. E-ticaretin birçok modeli bulunmaktadır. Satıcı ve alıcı tarafların değişmesi üzerine temelde dört e-ticaret modelinin olduğu söylenebilir.
E-ticaret Modelleri Nelerdir?
-
İşletmeden Tüketiciye (B2C)
İşletmeden tüketiciye e-ticaret modeli, bir işletmenin bireysel bir tüketiciye ürün veya hizmet satışını ifa etmektedir. Neredeyse tüm sektörlerde oldukça yaygın kullanılan e-ticaret modelidir.
-
İşletmeden İşletmeye (B2B)
İşletmeden işletmeye e-ticaret modeli, bir işletmenin başka bir işletmeye ürün veya hizmet satması durumunu ifade etmektedir. Bir işletmenin başka sektördeki bir işletmeden ihtiyacı olan bir mal veya hizmeti tedarik etmesi buna örnek olabilir. Ayrıca aynı sektörde olup bir ürün biri hizmet satan işletmelerin de birbiriyle alışverişi söz konusu modele örnek olabilir.
-
Tüketiciden Tüketiciye (C2C)
Tüketiciden tüketiciye e-ticaret modeli son dönemlerde yaygınlaşan ve oldukça fazla tercih edilen bir türdür. Her ikisi de tüketici olan iki taraftan birinin alıcı birinin satıcı olması durumudur. Buna en uygun örnek ikinci el eşyaların çevrimiçi platformlardan kendine alıcı bulması olacaktır. Ayrıca el yapımı ürünlerini satan kişiler de örnek gösterilebilir.
-
Tüketiciden İşletmeye (C2B)
Tüketiciden işletmeye e-ticaret modelinde satıcı taraf tüketici iken alıcı taraf işletme olmaktadır. Fotoğraf çeken birinin fotoğraflarını lisanslayarak satması bu modele örnek olarak gösterilebilir. Danışmanlar, serbest yazarlar gibi birçok örneği bulunmaktadır.
E-ticarette kullanılan terimlere de göz atmak gerekirse aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Perakende: Bir işletmenin herhangi bir aracı olmadan doğrudan müşteriye sattığı ürünlerdir.
Toptan Satış: Ürünlerin toplu satışını ifade eder. Genellikle toptan satın alınan ürünler daha sonra perakende olarak doğrudan tüketiciye satılmaktadır.
Dropshipping: Üçüncü bir kişi tarafından üretilen ve tüketiciye sevk edilen bir ürünün satışını ifade eder.
Abonelik: Bir ürün veya hizmetin düzenli ve tekrarlı biçimde otomatik olarak satın alınmasıdır.
Fiziksel ürünler: Satışı yapıldıkça stokunun yenilenmesini gerektiren ve siparişin fiziksel olarak müşterilere gönderilmesini gerektiren maddi mallardır.
Dijital ürünler: Stok yenilemesi gerektirmeyen indirilebilir dijital ürünler, şablonlar, kurslar veya kullanılması için lisanslanması gereken ürünlerdir.
Hizmetler: Değeri karşılığında edinilebilen becerilerdir. Hizmeti sağlayan kişinin zamanı belirlenen ücret karşılığında satın alınabilmektedir.
Kitle Fonlaması: Satıcıların, ürünlerini piyasaya sürebilmek için başlangıç sermayelerini arttırmasına olanak tanır. Yeterli sayıda ürün satın alındığında, ürün oluşturulup gönderilir.
E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?
-
Kolaylık
E-ticaret tüm satın alma işlemlerini daha kolay ve hızlı hale getirerek 24 saat satış, hızlı teslimat ve kolay iade olanağı sağlar.
-
Kişiselleştirme ve Müşteri Deneyimi
E-ticaret satış ortamı ürün ve hizmetlerin kişiselleştirilmesine olanak tanır. Aynı zamanda tüketicilere ilgilerini çekebilecek diğer ürün ve hizmetler için önerilerde bulunulmasını sağlar. Kullanıcı deneyimi ile oldukça iyi sonuç verir.
-
Küresel Pazar
E-ticaret ile üretici ve tüketici arasındaki mesafeler ortadan kalkar. Satıcılar dünyanın her yerinden müşterilere ulaşabilir.
-
Minimum Maliyet
E-ticaret bir web sitesi ya da uygulama üzerinden gerçekleştirilebildiği için satıcılar başlangıç maliyeti ile çevrimiçi bir mağazalar açabilir, en az personel sayısı ve minimum maliyet ile maksimum kâr elde edebilir.
Günümüzde ticaret fiziksel olarak devam etse de çoğu işletme fiziksel varlıklarının yanında dijital varlıklarını oluşturmaktadır. E-ticaret küresel ve geniş ölçekli bir alandır ve günümüzde her satıcı bu alanda bulunmayı tercih etmektedir. Aynı şekilde alıcılar da en başta kullanım ve ulaşım kolaylığı için e-ticaret yoluyla satın alma işlemlerini gerçekleştirmektedir. E-ticaret şu an itibariyle küresel ekonomide en hızlı büyüyen endüstrilerden biridir. Türkiye’de 2020 yılında e-ticaret hacminin %66 artış gösterdiği bilgisi göz önüne alınırsa, e-ticaret endüstrisinin önemi daha da net anlaşılacaktır.
Bu Yazıya Puan Ver!
2 kişi puan verdi.