İnternete girerken sorun yaşamamak için önbelleğinizi temizliyor musunuz? Hangi işletim sistemine nasıl uygulamalar yapıldığında önbellek temizlenmiş olur? Flush DNS ile sorunsuz bilgisayar kullanımı için yazımızı okuyamaya devam edin.
Kullanıcılar tarafından merak edilen konulardan birisi de Flush DNS’dir. İşletim sistemleri ve işlemciler, bir bilgisayarın düzgün çalışmasını sağlayan temel öğelerdendir. Flush DNS sayesinde işletim sistemi ve işlemcilerin daha hızlı çalışması sağlanmaktadır. İşletim sistemleri ve DNS işlemcileri işlemleri hızlandırmak için IP adresi ve bazı bilgileri önbelleğe alır. Bu alınan bilgilerden bazıları problemlere yol açabilir ve güncellemeleri almanızı engeller. Sonuç olarak da doğru IP adresini alamazsınız. Alan adınızı tekrardan doğru bir şekilde kullanabilmek için önbellekte temizlik yapılmalıdır. Önbellek temizliği sayesinde bilgisayarın performansı tekrardan artmaktadır. Flush DNS bu açıdan oldukça önemlidir.
IP adresi ile ilgi detaylı bilgi almak için IP Adresi Nedir? Yazımızı okuyabilirsiniz.
DNS Nedir?
DNS, çoğu bilgisayar kullanıcısının aşina olduğu bir kavramdır. 256 karaktere kadar uzayabilen host isimlerini IP adresine dönüştürür. Bir benzetme yapmak gerekirse telefon rehberi olarak adlandırabiliriz.
DNS, çözümleyiciler ve isim sunucularından oluşur. İsim sunucuları olarak düzenlenen bilgisayarlar host isimlerine karşılık gelen IP adreslerini tutarlar. Çözümleyiciler ise DNS istemcileridir. Çalışma mantığı ise şu şekilde işler. DNS sunucusunda eğer kendi veri tabanında öyle bir isim varsa bu isme karşılık gelen IP adresini istemciye gönderir. DNS veri tabanı otomatik olarak oluşmaz. Manuel girişler yapılması gerekmektedir.
İnternet adreslerinin ayrımı ilk olarak ülkelere göre yapılır. Tr, uk, de gibi kodlarla web sitelerine eklenir. Ülkelere özgü kodlara ek olarak bir de alanına göre ayrılan ibareler bulunur. Bu ifadeler DNS’de üst düzey (top-level) domainlere karşılık gelmektedir. Üst düzey domainler aşağıdaki gibidir.
- .com: Ticari kuruluşlar kullanır.
- .edu: Eğitim kurumlarında kullanılır.
- .org: Ticari olmayan ve devlete bağlı olmayan kuruluşlar kullanır.
- .net: İnternet omurgası görevini üstlenen ağlar kullanır.
- .gov: Hükümete bağlı kurumlar tarafından kullanılır.
- .mil: Askeri kurumlar kullanır.
Yukarıda bazı üst domainleri gösterdik. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise ülkelere özgü olarak kullanılan ibareler bulunmaz. Çünkü DNS adresleri ilk olarak ABD tarafından ortaya atılmıştır. Diğer ülkelerde bulunan tr, uk, de gibi ifadelerin ABD’de bulunmamasının sebebi budur.
Flush DNS Nasıl Yapılır?
Farklı model bilgisayarlar için Flush DNS işlemi farklılık göstermektedir. Bu nedenle her bir işletim sistemi için farklı yöntemlerin uygulanması gerekir. Düzgün bir şekilde Flush DNS işlemi yapıldığında sorunsuz bir şekilde internete girilmeye devam edilebilir.
Milli işletimiz sistemimiz Pardus’u tanımak için Pardus Nedir? Yazımızı okuyabilirsiniz.
- Microsoft Windows Vista ve Windows 7
Microsoft Windows Vista ve Windows 7 işletim sistemine sahip bilgisayarlarda Flush DNS yapılabilmesi için ilk olarak uygulamanın kapatılması gerekmektedir. Daha sonra bilgisayarın Başlat menüsü açılır ve Çalıştır seçeneğine tıklanır. Çalıştır seçeneğine basıldığında farklı bir ekran açılır burada “cmd” yazılması gerekmektedir. Tamam seçeneğine basılıp ilerledikten sonra karşınıza dos ekranı çıkacak. Dos ekranına sırasıyla aşağıdaki komutları yazıp Enter’a basmanız gerekmektedir.
- İpconfig/ flushdns
- İpconfig/ release
- İpconfig/ renew
- Exit
Komutları yazdıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatmalısınız. Flus DNS işlemi başarıyla gerçekleşmiş olacaktır.
- Microsoft Windows XP
Diğer işletim sistemlerinde de ilk işlem olarak yapıldığı gibi Microsoft Windows XP işletim sisteminde de bilgisayarı kapatmalısınız. Ardından Başlat menüsü üzerinden Run seçeneğine basılmalıdır. Karşınıza çıkacak olan dos ekranına aşağıdaki komutları sırasıyla yazın.
- İpconfig/ flushdns
- İpconfig/ release
- İpconfig/ r
Uygulamayı yeniden başlattıktan sonra Flus DNS işlemi başarıyla gerçekleşmiş olacaktır.
- Mac OSX
Uygulamalar (applications) klasörüne gidilerek utilities seçilmelidir. Daha sonra terminale çift tıklanmalıdır. Aşağıdaki komutları açılan ekrana yazmalısınız.
- dscacheutil-flushcache
Komut girişinden sonra Enter’a basın ve sistemi yeniden başlatın. Flush DNS işlemi yeniden başlatıldıktan sonra tamamlanmış olacaktır.
Her bir işletim sistemi için farklı komutlar girilmektedir. Bu sayede sorunsuz bir şekilde önbellek temizlenir. Bu işlemlerin düzenli aralıklarla yapılması tavsiye edilmektedir. Bu sayede sorunsuz bir şekilde internete giriş sağlanabilir.
Bu Yazıya Puan Ver!
0 kişi puan verdi.