İnovasyon bir ürünü, süreci veya hizmeti geliştirmeyi ifade eder. İnovasyon bir buluş değildir. Daha çok var olan şey üzerine geliştirmeler ve sorunları gidermelerdir. Burada önemli olan nokta, değiştirilecek ürüne veya hizmete özgün bir yenilik katılması ve bu yeniliğin kullanılabilir olmasıdır.
İNOVASYON SÜRECİ
İnovasyon, yeni fikirleri değer yaratarak ortaya koymaktır. Bu süreç iki basamaktan oluşur. İlk basamak, yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasıdır. İkinci basamak ise bu fikirleri meydana getirmek için emek ve yatırım yapmak, ticarileştirmek, katma değer yaratan bir ürün, metot ve hizmetlere dönüştürmektir.
İNOVASYON ÇEŞİTLERİ
Ürün İnovasyonu
Herhangi bir sektörün pazarında bulunan, elle tutulup gözle görülebilen şeylere ürün adı verilmektedir. Bir işletmenin; farklı, değişik ve yeni bir ürün yapıp bu ürünü tekrar pazara sunmasına ürün İnovasyonu adı verilir. Ürün inovasyonu için sıfırdan bir ürün oluşturma mecburiyeti yoktur. Zaten var olan ürünlerin daha da geliştirilmesi de ürün inovasyonudur.
Örneğin, var olan kumaşı buruşmaz kumaş olarak geliştirmek ürün inovasyonudur. Satılan biber tohumunu, dört mevsim açan biber tohumu olarak değiştirmek de bir diğer örnektir.
Hizmet İnovasyonu
Bir işletmenin pazara sunduğu ve alıcılarına fayda katacak şeyler hizmettir. Örneğin; hastaneler ve oteller müşterilerine genellikle yalnızca hizmet sunarlar. Bazı işletmeler ise hem hizmet hem de ürün sunmaktadır. İşletmelerin sunduğu hizmeti geliştirip, yeni bir şekilde ortaya çıkarması hizmet inovasyonu olarak adlandırılır. Örneğin, bir hastane için sıra bekleyip randevu almayı değiştirerek online randevu sistemi geliştirmesi bir hizmet inovasyonudur.
Pazarlama İnovasyonu
Ürün ve hizmetlerin daha çok tercih edilmesi için şirketlerin belirli pazarlama stratejilerine sahip olması gerekir. Diğer bir deyişle, ürünlerin ve hizmetlerin müşterilere özendirilmesi gerekmektedir. Pazarlama konusunda yeni bir taktik pazarlama inovasyonu olarak adlandırılır.
Organizasyonel İnovasyon
Bu inovasyon çeşidi daha çok şirketler için geçerlidir. Şirketlerin küresel pazarda yer almak, işleri büyütmek veya farklı bir amaç için geliştirilen yöntemler veya var olan yöntemleri şirkete uyarlamak organizasyonel inovasyondur.
İNOVASYON FİKİRLERİ NASIL GELİŞTİRİLİR?
Yaratıcılık, geliştirilebilir bir özelliktir. Düzenli ve disiplinli çalışma, gerekli eğitimler alma olumlu sonuçlar getirir. Burada hedef belirlemek, hedeften şaşmamak ve kararlık oldukça önem taşımaktadır. Beyin geliştirilebilen bir yapı olduğundan dolayı yaratıcılık üzerine alınan doğru eğitimlerle de inovatif düşünme becerileri kazanılmış olur.
İnovatif Fikir Geliştirme Yöntemleri
İnovatif fikirler yetenek ve yeteneğin geliştirilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. İnovatif düşüncede yoktan var etmek yerine var olanı geliştirmek daha önemlidir. Bu nedenle yaratıcı bir bakış açısı kazanmak için aşağıdaki yöntemler izlenebilir.
- Bir sorunun çözümünde en önemli kısım doğru sorular sormaktır. Soruları genişleterek her seferinde farklı cevaplara ulaşılacaktır. Bakış açınız değiştikçe “neden” sorusu ortaya çıkacak ve yeni çözümler meydana gelecektir.
- İşe yaramaz deyip hiçbir fikri göz ardı etmeyin. Farklı fikirlerin birleşimi ile ortaya çok güzel sonuçlar çıkabilir. Ayrıca bu fikirler kıyaslanarak hedefe ulaşmada bir üst seviyeye ulaşılabilir.
- Her fikir farklı bir bakış açısı sunar. Aklımıza gelen ilk fikre kapılıp yola devam etmek yanlış olacaktır. Farklı fikirlere açık olunmalıdır.
- İnovatif fikir üretme süreci bilinçli olarak gelişmektedir. Gözlem yapmak, bilgi toplamak bakış açıları derlemek oldukça önemlidir. Bu nedenle her an farklı bir şeyle karşılaşma olasılığı yüksektir. Konuya iyice odaklanılmalıdır. Dikkat dağılmamalıdır.
- Farklı ortamlar farklı fikirler demektir. Bu nedenle her zaman bulunduğunuz ortam çıkın. Yürüyüş, spor veya farklı herhangi bir alan beyninizde yeni bir ışık yanmasına yardımcı olacaktır. Çalışma alanınızı kendinize göre düzenleyin. Neleri görmekten hoşlanıyorsunuz? Neler sizi rahatsız ediyor? Bu soruları cevaplayıp daha kişisel konforunuza uygun bir ortam yaratmanız iyi olacaktır.
- İlham perisi beklemeyin. İnovatif fikirler çalışma sonucunda ortaya çıkacaktır.
- Zorluklar yaratıcılığı arttırır. Geçmişe dönüp kendimizi kontrol etmek inovatif fikirlerin gelişme sürecinde oldukça önemli bir roldür. Geriye dönüp bakmamak bazı detayları gözden kaçırmaya sebep olabilmektedir.
- İnovatif fikir geliştirme süreci her zaman risklidir. Ortaya çıkan sonuç her zaman mutlu etmeyebilir. Çok beğenildiğinde sizi zirveye taşıyacakken az beğenildiğinde pek umursanmama olasılığı da vardır. Ancak her süreç sonrası bir tecrübedir. Bu nedenle tecrübe kazanımı için sonucun mükemmel olması gerekmez.
Bu Yazıya Puan Ver!
2 kişi puan verdi.