Son dönemlerde nesnelerin interneti kavramı sık sık karşımıza çıkmaktadır. Internet of Things (IoT) olarak da alışmaya başladığımız bu sözcükler Türkçe karşılığı olarak nesnelerin internetidir. En geniş tanımıyla fiziksel nesnelerin birbirleri ile veya daha büyük sistemler ile bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. Akıllara gelebilecek her türlü nesnenin tekil anahtar ile işaretlenerek internet aracılığı ile birlikte çalışabilmesi amaçlanmıştır. Nesnelerin interneti ilk kez 1991 yılında Cambridge Üniversitesi’nden bir grup gencin kahve makinesi görüntülerini internet aracılığıyla paylaşabilmesi üzerine gelişerek günümüze kadar gelmiştir.
Günümüzde IoT teknolojisi giderek yaygınlaşmaktadır. Bu sistem insana ve insandan kaynaklanan herhangi bir internet bağlantısına gerek duymaz. Nesnelerin interneti, örneğin bir kol saati ile herhangi bir elektrikli cihazın haberleşebilmesi demektir. Nesnelerin interneti için “nesne” kavramı çok geniş bir anlama sahiptir. İzleme cihazları, sensörler, biochipler ve erişim düzenekleri nesne olarak sayılmaktadır. Bir cihazın hem akıllı sayılabilmesi hem de nesne olarak nitelendirilebilmesi için belirli şartlar vardır. Öncelikle tekil bir isme (unique id) sahip olması gerekir. Taşıması gereken diğer özellikler ise bağlanabilir olması ve sensörü olmasıdır. Bu özellikler akıllı nesneyi dünyanın herhangi bir yerinden kontrol edilebilir yapmaktadır. Nesnelerin tekil isme sahip olması IP adreslerinden dolayı olanak dahilinde değildir. Bu durumun önüne geçmek için IPv6 geliştirilmiştir ve bu şekilde nesneler farklı bir boyuta atlayacaklardır.
NESNELERİN İNTERNETİ (IoT) FAYDALARI
Geliştirilen her yeni teknoloji beraberinde yeni bir fayda getiriyor. Nesnelerin interneti de bu kolaylık sağlayan teknolojilerden biridir. IoT , şirketler için strateji geliştirme avantajı sunmaktadır. En ön plana çıkan faydalarından biri “öngörücü bakım”lardır. IoT sistemleri makinelerde oluşacak problemleri önceden haber verir ve şirketlerin bu konuda hazırlık yapmasını sağlar.
Iot sistemleri, iyileştirilmiş saha servisi olarak fayda sağlamaktadır. Sorunlar büyümeden müşteri ekipmanlarında meydana gelebilecek sorunları tespit ederek müşteriye yansıtmadan sorun çözülmesine katkıda bulunur.
Varlık izleme ile bir ürünün proje boyunca tedarikçiler, üreticiler ve müşteriler tarafından izlenmesini sağlar. Ürünler herhangi bir zarar görmüşse veya risk altındaysa önlem almada ve durumu düzeltmede IoT sistemi haber vermektedir.
İyi bir tesis yönetimi açısından nesnelerin interneti büyük faydalar sağlamaktadır. Ekipmanların bulunduğu ortamlarda hangi durumda olduğu tespit edilebilir. Fabrika içerisindeki koşullar uygun değilse tesisin şartları ekipmanın iyiliği doğrultusunda değiştirilebilmektedir.
NESNELERİN İNTERNETİ NASIL ÇALIŞIR?
Bir Iot sistemi belli başlı maddelerden oluşmaktadır.
- Uygulamalar, denetleyiciler, sensörler, güvenlik bileşenleri
- Bulut gibi veri iletişim altyapısı
- Verilerden iş ile ilgili bilgi üretebilen analitikler, uygulamalar ve insanlar
IoT cihazları sensör verilerini toplayarak; IoT ağ geçidine, yerel olarak analiz edildiği buluta veya bu buluttan başka bir uç cihaza bağlayarak paylaşmaktadır. Bu cihazlar bazı durumlarda birbirleri ile iletişim kırarak hareket etmektedir. Cihazlar, işleri insan eli değmeden yaparlar. Ancak bazı durumlarda insanlar ile etkileşimde bulunabilirler.
NESNELERİN İNTERNETİ UYGULAMA ALANLARI
Akıllı Şehir Uygulamaları: Trafik, park yeri, ışıklandırma, atık yönetimi gibi şehir halkının yaşamlarını kolaylaştıracak ve yoğunluğu azaltacak çözümlerde kullanılmaktadır. Trafik için kullanımına bakıldığında ilerleyen saatlerde oluşabilecek trafik yoğunluğu hakkında bilgi verilmektedir. Park yerleri için daha çok alışveriş merkezlerinde karşılaştığımız dolu ve boş işaretleri ile park yerlerinin önceden dolu olup olmadığı paylaşılmaktadır.
Akıllı Çevre Uygulamaları: Hava kirliliği, yağış durumu, baraj doluluğu, orman yangını gibi çevresel faktörlerden dolayı meydana gelebilecek olaylarda önceden bilgi verilmesini ve acil olarak önlem alınmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.
Akıllı Ev: Akıllı ev uygulamalarına son dönemlerde oldukça şahit olmaktayız. Akıllı evlerde ısı, ışık, elektrik, su gibi konuların kişiler evde olmasalar bile uzaktan yönetebilmesi ve kontrol edilmesi sağlanmaktadır.
Tedarik Uygulamaları: Tedarik uygulamalarında s-rastlanan stokların bitmesi, azalması gibi durumların kontrol altında tutulması sağlanmaktadır. Tedarik uygulamalarında yeniden sipariş verilmesi gibi konular için önceden bilgi verilmekte ve önlem alınmasına yardımcı olmaktadır.
Akıllı Hayvancılık Uygulamaları: Hayvan bakımında da IoT teknolojisine başvurulmaktadır. Hayvanların bulunduğu ortamlarda ısı, ışık, nem gibi faktörlerin takip edilmesi amacıyla geliştirilmektedir.
NESNELERİN İNTERNETİ İÇİN ÖRNEKLER
Philips Hue Akıllı Aydınlatma
Bu sistemdeki aydınlatmaları istediğiniz renkte kullanabilmektesiniz. Hue ile telefonunuzu birbirine bağladıktan sonra tam 16 milyon renk seçeneğinden birisini seçebilirsiniz. Başka bir odadayken de bu aydınlatma aracını telefon veya sesiniz ile kontrol edebilirsiniz. Televizyon, müzik veya oynadığınınız oyunla da entegre edebilirsiniz.
Fakir Robert Akıllı Süpürge
Yalnızca bir uzaktan kumadan ile siz rahatça oturup başka bir işle meşgul olurken bu akıllı süpürge evi temizleyebilmektedir.
Fibaro Akıllı Priz
Ev dışındayken bile evinizdeki prizleri kontrol altına almaya yarayan Iot sistemi ile oluşturulmuş bir üründür. Örneğin, ütüyü fişte unuttuğunuzda telefonunuzdan prizi elektrikten kesebilirsiniz. Ayrıca telefonunuzdan hangi prizin ne kadar elektrik harcadığını kontrol edebilirsiniz.
Cosa Kombi- Klima
Klimayı doğru kullanarak kombinin doğal tüketiminden %30 tasarruf etmenizi sağlayan bir teknolojidir. Ayrıca evde değilken bile telefondan bu ürünleri açıp kapatabilirsiniz.
Bu Yazıya Puan Ver!
6 kişi puan verdi.