İnternet kullanıcılarının sayısının her gün arttığı göz önünde bulundurulduğunda, dijital pazarlama tekniklerinde de bir artışın görüldüğünü söylemek mümkün olacaktır. Bu bağlamda geliştirilmiş olunan dijital pazarlama yöntemlerinden biri ve en etkili olanı da nöro pazarlamadır. Adından da anlaşılabileceği üzere, nöro pazarlama, beyin ile doğrudan ilgili olan bir pazarlama türüdür. Markalar tarafından sıklıkla kullanıldığı bilinen bu pazarlama yönteminin, insan psikolojisinin açıklarını kullandığını söylemek de doğrudur.
Tanımlamaya “ insan psikolojisinin açıkları “ kavramı müdahil olduğu an insanlarda bu pazarlama yöntemi ile ilgili ekstra bir merak uyandığını ve bu bağlamda kullanılan tekniklerin merak edildiğini söylemek mümkündür. Bu doğrultuda ele alınması mümkün olan nöro pazarlama çeşitleri ve bu çeşitlere dair detaylar aşağıda verildiği gibidir.
Nöro Pazarlama Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?
Nöro pazarlama, sanılanın aksine oldukça kolay bir tekniktir. Bu tekniğin doğrudan marka ve firmaların kendileri tarafından uygulandığını söylemek dahil mümkündür. Ancak, bu bağlama asıl görevin, reklamcılara düştüğü bir gerçektir. Çünkü hazırlanan reklamların en ufak detayları dahil, doğrudan insan psikolojisi baz alınarak hazırlanmaktadır. Buna ek, markanın henüz en başta tercih ettiği logo tasarımı, mağaza ya da internet sitesi teması, tema rengi gibi faktörler de nöro pazarlama teknikleri temel alınarak hazırlanmaktadır. Buna aşağıdaki durumların örnek verilmesi mümkündür.
- Tamamen soluk ve büyük binaların yer aldığı bir yerde, rengarenk tasarlanmış bir kafe açmak ve bu kafeye canlılık kazandırmak fiyatlar ne olursa olsun kişilerde bir merak ve açlık hissi uyandıracaktır.
- Her rengin kişiler üzerinde meydan getirdiği etki farklıdır. Kırmızının insan üzerinde meydana getirdiği etki ise açlıktır. Bu bağlamda, özellikle yiyecek markalarının ve gıda sektöründe hizmet sunan firmaların kırmızıyı ağırlıklı olarak tercih etmelerinin sebebi budur.
Yukarıda verilmiş olunan örneklere ek, nöro pazarlamanın nasıl çalıştığını anlamak için, söz konusu pazarlama tekniğinin iki farklı ana başlık altında ele alındığını söylemek doğru olacaktır. Bu iki ana başlık ise aşağıda verildiği gibidir.
1-Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme: İkinci yöntem ile kıyaslandığında, uygulanması çok daha kolay olan bir yöntemdir. Öyle ki, satıcıların bazen farkında bile olmadan bu yöntemi kullandıklarını söylemek mümkündür. Bu uygulamanın temelinde, deneklerin çeşitli görsel ve işitsel uyarılara verdikleri tepkiler karşısında beyinlerinde meydana gelen kan akışındaki değişiklikler yer almaktadır. Bunun temel nedeni ise, beynin en alt kısımlarında yer alan memnuniyet algısının ölçülmesinin hedeflenmesi ve bu bağlamda memnuniyetin ölçülmesidir. Bu sayede, seçilmiş olunan konspetlerden hangisinin hangi etkiyi yarattığı anlaşılmakta, bu da reklamcılıkta doğru adımların atılmasını mümkün kılmaktadır. Ancak burada bahsedilenler, söz konusu yöntemin avantajlarıdır. Bir de yöntemin dezavantajları vardır ki bunlar da u şekildedir; söz konusu yöntemi uygulatmak için kullanılabilecek olan cihazlar fazlası ile pahalıdır. Buna ek, işlem bazen saatler aldığı için denek bulmak sanıldığından çok daha zordur.
2-Elektroensefalografi: mantık itibari ile bakıldığında, ilk yöntem ile aynıdır. Ancak maliye açısından diğer yönteme kıyasla daha avantajlı olduğunu söylemek mümkündür. Bu nöro pazarlama yöntemi ile deneklerin hissettikleri acı, öfke ya da mutluluk gibi duyguların tamamı ölçülebilmekte, ancak konu memnuniyete geldiğince makinenin yetersiz kaldığı bilinmektedir. Bu sebeple, söz konusu yöntemin biraz daha geri plana atıldığı bilinmektedir.
Yıllardan beri kullanılan nöro pazarlama yöntemi, ilk zamanlarda günümüzde olduğu gibi yüksek maliyeti bulunan bir yöntem değildi. Zamanla gördüğü talebin artması sonucunda söz konusu yöntemin uygulama maliyetinde de artış meydana geldi.
Bu Yazıya Puan Ver!
0 kişi puan verdi.