SAP; System, Application & Products kelimelerinin kısaltmasıdır. SAP’ı geliştiren Alman yazılım şirketi SAP için dünyanın lider kurumsal iş yazılımları sağlayıcısı olarak tanım yapmaktadır. Şirketler için birçok alana yayılan çözümler üretmektedir. Bu tip yazılımlar, şirketlerin işlerini daha kolay bir şekilde halletmesini sağlayan yazılımlardır. 1970’li yıllardan beri bu tip yazılımlara iş dünyasında sık sık rastlamaktayız.
SAP Resmi Websitesine Gitmek İçin Tıklayınız.
SAP bir ERP yazılımıdır. Kurumsal kaynak planlaması (ERP) ve veri yönetimi faaliyetleri için geliştirilen SAP gibi programlar, şirketlerin ve işletmecilerin iş yüklerini hafifletmektedirler. Kurumsal yazılımların amacı şirketlerin daha iyi ve hızlı kararlar almasını sağlamaktır. SAP da bu kurumsal yazılımlardan biridir. SAP, şirketlerin finansal konularda uluslararası pazardaki standartları yakalamasına olanak tanımaktadır. Ayrıca birçok veriyi bir araya toplama özelliği işteki ilerleyişin daha hızlı olmasına yardımcı olmaktadır. SAP, çok fazla teknik elemana ihtiyaç duymadığından dolayı iş gücünden de tasarruf sağlamaktadır.
SAP’IN TARİHÇESİ
IBM şirketinde çalışan beş kişinin bu şirket ile yollarını ayırması sonucunda 1972 yılında SAP Almanya’da küçük bir yazılım şirketi olarak kuruldu. İlk zamanlarda yalnızca özel müşteriler ile çalışılsa da 1973 yılında tam olarak faaliyete geçti. Kurucular, kullanıcının istediğinde verileri işleyebileceği bir yazılım oluşturmayı amaçladılar. Bu kişiler finansal konuların bilgisayar ortamına dökülmesi için çalışmalar yürüttüler. SAP gerçek zamanlı olarak iki sunucusuna R/2 ismini vererek işe başladı. Diğer yıllarda üç sunucu için R/3 ismi verildi. Bu üç sunucu; uygulama sunucusu, üretim sunucusu ve veri tabanı sunucusudur. SAP, 2006 yılında en son ECC 6.0 sürümünü yayınladı. 2013’te Enhancement Package (EHP7) yayınlandı. 2015’ten beri S/4HANA teknolojisi ile HANA altyapısı ile çalışan ürünler piyasaya sürülmektedir.
SAP MODÜLLERİ
SAP, kendi içerisinde modüllere ayrılmaktadır. Bu modüller ihtiyaçlara özel olarak belirlenmektedir. Örneğin, bir giyim firmasına sahip olduğunuzu düşünelim. Birçok ürün için farklı temel faaliyetleri gerçekleştiriyorsunuz. Bu iş sürecinde; üretim, stok takibi, satılan ürün sayısı, kullanılan malzemeler, çalışan personel ve daha birçok konu üzerine bir kontrol mekanizması oluşturulması gerekiyor. SAP sayesinde bu kontroller bilgisayar ortamında gerçekleşiyor.
Firmanın kendi içerisindeki her birim için yazılım içerisinde ayrılmış olan modüller de bulunmaktadır. Temel modüller aşağıdaki gibi sıralanabilir.
SAP’IN KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA MODÜLLERİ
- Finans (FI)
- Yatırım Yönetimi (IM)
- Proje Sistemleri (PS)
- Kontrollük (CO)
- İşletme Denetimi (EC)
- Finansal Tedarik Zinciri Yönetimi (KYSM)
Şirket içerisindeki departmanların da alanlarına göre yararlanabileceği modüller bulunmaktadır. Her departmanın kendi içerisinde ihtiyaçlarına göre belirlenmiş birçok modül bulunmaktadır.
LOJİSTİK
- Malzeme Yönetimi (MM)
- Satış ve Dağıtım (SD)
- Lojistik Yürütme (LO)
- Depo Yönetimi (WM)
- Fabrika Bakımı (PM)
- Müşteri Hizmetleri (CS)
- Filo Yönetimi (FM)
- Kalite Yönetimi (QM)
- Üretim planlaması (PP)
- Çevre, Sağlık ve Güvenlik (EH & S)
İNSAN KAYNAKLARI
- Organizasyon Yönetimi (İK-OM)
- Personel Yönetimi (İK-PM)
- Personel Yönetimi (HR-PA)
- Personel Geliştirme (İK-PD)
- Kişisel Zaman Yönetimi (İK-PT)
- Bordro (HR-PY)
- Eğitim ve Etkinlik Yönetimi (HR-TE)
- Öğrenme Çözümleri (HR-LSO)
- Tazminat (HR-CM)
- Kurumsal Ödeme (HR-ECM)
- Yararlar (HR-BN)
- İstihdam (İK-PB)
- Kredi (HR-LN)
- İleri İş Uygulamaları Programlaması (HR-ABAP)
TEKNOLOJİ
- Çapraz Uygulama (CA), sınıflandırma sistemleri ve iş akışı içerir
- Temel Bileşenler (BC veya BASIS)
- Programlama (ABAP)
- Güvenlik ve Yetkilendirme
DİĞER MODÜLLER
- İş Ambarı (BW)
- İş Zekası (BI)
- Bilgi Ambarı (KW)
- Uluslararası Gösteri ve Eğitim Sistemi (IDES)
- Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM)
- Ana Veri Yönetimi (MDM)
- Tedarikçi İlişkileri Yönetimi (SRM)
- Değişim Altyapısı (XI)
- Süreç Entegrasyonu (PI)
- Küresel Ticaret Hizmetleri (GTS)
- Stratejik İşletme Yönetimi (SEM)
- İş Konsolidasyonu ve Kaynaştırma (BCS)
- İş Planlama ve Konsolidasyon (BPC)
- Kurumsal Finansman Yönetimi (CFM)
Yukarıda belirtilen modüller sayesinde; üretim planları, malzeme yönetimi, satın alma işlemleri, mali işlemler, maliyet hesabı, muhasebe işlemleri, kar takibi, iş yönetimi ve onarımlar bir düzen içerisine girer. Şirket içerisinde işler sistematik bir düzen içerisinde ilerler. Ayrıca bu modüller sayesinde SAP yönetimi de kolaylaşır. SAP sisteminin işleyişi modüller sayesinde kontrol altında tutulabilir.
SAP DANIŞMANLIĞI
SAP yazılımı alan şirketler, şirketlerin iş hayatındaki süreçlerini anlayıp analiz eden ve hata ya da eksiklikleri tespit eden kişilere ihtiyaç duyarlar. Bu kişiler SAP danışmanı denmektedir. Şirketler için uluslararası standartlar göz önünde bulundurarak iş yönetiminde süreçlerin doğru işlemesini sağlarlar.
SAP danışmanlığı modüllere göre uzmanlaşma istemektedir. Örneğin; HR danışmanı, FI danışmanı, CO danışmanı gibi kategorilere bölünmektedir. Ayrıca SAP danışmanları bilgi, beceri ve tecrübelerine göre de üç sınıfa ayrılmaktadır. Öncelikle işe yeni başlayanlar ve giriş seviyesinde olanlara “junior danışman” denmektedir. Kendi başına danışmanlık hizmeti verebilen ve birçok işi tek başına halledebilen SAP danışmanlarına “medium danışman” olarak isimlendirilmektedir. Belli bir konuda uzman olmanın yanı sıra, kendisine bağlı olan bir ekibi yönetebilecek seviyede olan danışmanlara da “senior danışman” denmektedir.
SAP danışmanı olabilmek için bazı eğitim bilgilerine ve sertifikalara sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca kişisel özelliklerin de SAP danışmanlığı yapmaya uygun olması gerekir.
Bu Yazıya Puan Ver!
5 kişi puan verdi.