Dünya gittikçe dijitalleşiyor. Bizler gerçek yaşantımızdan çıkıyoruz ve sanal alemin içerisine girmeye başlıyoruz. Her gün web 4.0 gibi birçok kelime hayatımıza giriyor. Peki bu teknoloji nedir? Web 4.0 hayatımıza neler katacak?
Web 4.0, bilim kurgu filmlerinin neredeyse gerçek olacağı bir teknolojidir. Genel olarak makinelerin ve insanların birlikte bir yaşam sürmesini kapsamaktadır. Ancak, Web 4.0’ı tam olarak kavrayabilmemiz için tarihini incelemek gerekir.
WEB TARİHİNİN GELİŞİMİ
Web 1.0
1995 yılında ortaya atılmıştır. İnternetin ilk yılları olarak sayabileceğimiz Web 1.0 döneminde, internet yalnızca bilgi almak amaçlı kullanılıyordu. Genel olarak statik web siteleriydi. Günümüzde olduğu gibi kullanıcıyı çeken ve site içerisinde dolaşmaya sevk eden tasarımlar mevcut değildi. Çalışma mantığı ise oldukça basittir. Kullanıcı tek taraflı olarak karşıdaki sunucuya bağlanır, bilgilere ulaşır ve sayfadan ayrılırdı. Kullanıcının siteyi uzun vakitler kullanması için gerekli olan dinamiklerden oldukça uzaktı.
Web 1.0 döneminde, sayfa üzerinden başka bir kullanıcı ile iletişim kurulması mümkün değildi. Herhangi bir yazışma sitesi web 1.0 döneminde yoktu. Aynı zamanda sayfalarda yorum yapılamazdı. İnternet üzerinden alışveriş o dönem için bir hayal gibi görünüyordu. E-ticaret kavramı henüz gelişmemişti. 2000 yılına kadar bu seviyede ilerleyen Web 1.0, kullanıcı talebi ve ihtiyaçları üzerine yerini Web 2.0’a bıraktı.
Web 2.0
Tim O’Reilly, Web 2.0 sıfır kavramını ilk kez kullanan kişidir. 2004 yılında ortaya çıkmıştır. İnternet çağının ikinci dönemine Web 2.0 ile geçilmiştir. Web 1.0’da büyük bir eksiklik olarak görülen ağ paylaşımı ve diğer kullanıcılar ile etkileşime 2.0 ile giriş yapılmıştır.
Web 2.0 ile karşılıklı bilgi paylaşımı yapılmaya başlanmıştır. Web üzerinde kullanılan bilgilerin kaydedilme özelliği gelmiştir. Sosyal ağ siteleri, blog sayfaları ve vikiler Web 2.0 ile başlamıştır. Bu teknolojide “açık kaynak” mantığının ortaya çıktığı görülmektedir. E-posta gibi iletişim araçlarının ortaya çıkması XML, API, AJAX, RSS ve benzeri teknolojilerin gelişmesine yol açmıştır. Ayrıca Youtube, Facebook, Twitter, Wikipedia, Instagram, Pinterest gibi günümüzde halen ününü devam ettiren popüler uygulamalar bu dönemde oluşturulmuştur.
Web 3.0
Web 3.0 “semantik web” veya “yapay zekalı web” olarak tanımlanmaktadır. Web 3.0’ın son kullanma tarihinin 2020 olacağı ön görülmüş olsa da henüz Web 4.0’a geçiş yapmadık. Ancak çok yakın bir zamanda Web 3.0 da tarihe karışacak.
Web 3.0 kişiselleştirilmiş web’tir. İnternetin kontrolü kullanıcıların elinde değil yapay zekadadır. Bu dönemde kelimeler yalnızca içerik olarak değil anlam olarak da sanal dünyada aratılabilmektedir. Web üzerinde bir bilgi araması yaptığınızda, geçmiş dönemlerde yalnızca o kelimenin bulunduğu içeriklerle karşılaşırdınız. Web 3.0 ise bu kelimelerin anlamlarına bakar. Site içeriklerinin aratılan kelimenin anlamına hangisi en yakınsa kullanıcıya onu sunar. Farklı kişisel bilgisayarlardan aynı kelime aratıldığında her iki kullanıcı aynı sonucu almaz. Web 3.0, kullanıcıların arama geçmişini bilir ve kullanılan sitelerin analizi sonucunda dokümanları kullanıcı ile paylaşır.
Arama motorları ve internet Web 3.0’da geçmiş dönemlere nazaran çok daha hızlıdır. Saniyeler içerisinde birçok veri kullanıcının önüne dökülür ve bu dönemde 1 dakika bekleme süresi çok uzun bir süre olarak kabul edilir.
WEB 4.0 NEDİR?
Web 3.0 ile internet dünyasının her detayını gördüğümüzü düşünürken Web 4.0 kavramı ortaya çıktı. Sabit disklerden uzaklaşıp tamamen sanal networkler üzerine kurulu bir teknolojidir. Bulut uygulamalarının kullanımının arttırılmasıyla gerçekleşecek olan bu sistem, fiziksel disklerin kullanım problemlerini tamamen ortadan kaldıracaktır. YouOS, G.ho.st, Glide, Goowy, DesktopTwo, çevrimiçi ofis için Google Docs & Spreadsheets, EyeOS gibi bazı uygulamalar Web 4.0 ürünüdür. Bu uygulamaların en temel özelliği bireyden ve mekandan bağımsız olmasıdır. Bilgisayar üzerinde kullanılabilmesi için herhangi bir uygulama indirmeye veya kurmaya gerek yoktur. Bahsedilen uygulamalar çok yüksek hızda internet ile çalışabilmektedir.
Günümüzde makineler yarı insan gücü ile çalışmaktadır. Düzenli bakımlar gibi makineler ile alakalı pek çok konuda insana ihtiyaç vardır. Web 4.0 ise insan beyniyle tamamen senkronize hareket edecektir. İnsanın olduğu her yerde makine de olacaktır. Yürürken, yatarken, konuşurken makineler ile simbiyoz bir ilişki oluşturulacaktır. Bu ortak yaşamda, makineler de öğrenebilecek ve beğeni, tavır, tercih gibi birçok konuda söz hakkına sahip olacaktır.
Web 4.0’da bizleri bekleyen bir diğer önemli teknoloji ise arttırılmış gerçekliktir. Bir kıyafeti almadan üzerinizde nasıl durduğunu görebileceksiniz. Hali hazırda Ikea Place bu teknolojiyi kullanmaktadır. Herhangi bir ürün alınmadan, o ürünün evde nasıl duracağı arttırılmış gerçeklik ile test edilmektedir.
Bu Yazıya Puan Ver!
3 kişi puan verdi.