Site Hızı Nedir?
Site hızı, herhangi bir web sitesini açtığımız andan o siteyi tam olarak görüntüleyebildiğimiz zamana kadar geçen süredir. Sayfanın yüklenme hızı da diyebiliriz. Site hızınızı site hızı test araçları ile ölçebilirsiniz. Site hızının belirlenmesi için tarayıcının ilk bayt bilgisini ne zaman aldığı oldukça önemlidir. Diğer bir konu da web sitesindeki içeriğin ne kadar hızlı yüklendiğidir. Bu nedenle site hızına ilk bayt bilgisi adı da verilmektedir.
Sitenizin hızlı olmasını istiyor musunuz? Wordpress'in en hızlı temalarına göz atmak ister misiniz? Bu yazımız oldukça hoşunuza gidecektir.
Sitenizdeki hız sorunlarını bir türlü çözemediyseniz Penta Yazılım ile bu sorunu anında çözebilirsiniz. Bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin!
SEO açısından sizler için mükemmel farklı website araçlarını derledik! Editörümüzün Website Yardımcı Araçlar konusunu mutlaka okuyun!
Web Site Hızının Önemi
Başta Google, kullanıcıları uzun süre bekleyecekleri bir web sitesine yönlendirmek istememektedir. Site sahipleri için de site hızının optimize edilmesi iyi bir yatırım olarak değerlendirilmektedir. Örneğin, Amazon.com site hızının yalnızca bir saniye düşmesiyle yılda 1,6 milyar dolar kaybedebileceğini söylemektedir. Ayrıca yüklenmesi 3 saniyeden uzun süren sayfaların, ziyaretçilerini neredeyse yarı yarıya kaybedebileceği araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Web sitesi, her ne kadar tanınmış ve popüler bir site de olsa web site hızı her siteyi etkilemektedir. Buna göre bir web sitesinin hızını bir saniye düşürmesiyle daha az görüntülenme, daha az müşteri memnuniyeti, dönüşümlerde %7 kayıp yaşanmasına sebep olmaktadır.
- Yükleme hızının 4 saniyeden uzun sürmesi sonucunda her 4 ziyaretçiden 1’i siteyi terk eder.
- Yavaş olduğu bilinen web sitelerinin tekrar ziyaret edilme oranları %46 oranında düşüyor.
- Kullanıcıların %74’ü ise yüklemesi 5 saniyenin üzerinde olan sayfalardan ayrılıyorlar.
Yukarıdan belirtilen sebeplerden dolayı Google web site hızının 2 saniyeden az olmasını tavsiye etmektedir.
Web site hızı düşük olduğunda SERP etkilenir. Arama sonuçları tarayıcıda çok kısa sürede listelendiğinden dolayı bu kısa sürede sayfa yüklenmezse arama motorlarında sıralamada düşük kalınabilir. Bir diğer konu ise daha önce de bahsettiğimiz gibi web sitesinin trafiğinin etkilenmesidir. Ayrıca SEO etkilenir ve kötü yüklenme hızları arama motorunun itibarını da etkilemektedir.
Web Site Hız Testi Ne İşe Yarar?
Web sitesi sahiplerinin, sitelerinin ne kadar hızlı olduğunu ölçmesine yarayan araçlara web site hız testi araçları denmektedir. Bu alana hizmet eden birçok test aracı bulunmaktadır. Bu araçlardan bazılarıyla hem mobil hem de masaüstü cihazlardan; web sitesi bulunan kişiler, sitedeki her sayfanın performansına dair ayrıntılı raporlara ulaşabilmektedir. İyileştirmeye gidilebilecek yerler hakkında önerilerde bulunur ve dünyanın farklı bölgelerinde web sitesinin hangi hızlarda çalıştığını gösterir.
En İyi Web Site Hız Testi Araçları
Web site hız testi araçları; önbelleğe alma, işlemci ve sunucu arasındaki gidiş dönüş süreleri, veri indirme ve yükleme boyutları, kullanıcı deneyimleri gibi kriterlere göre performans puanları oluşturur. Bu hız testlerinin amacı, web site sahiplerinin sitelerini iyileştirme yoluna gitmesi için oldukça önem taşımaktadır.
Farklı hız testi araçları, farklı parametreler kullandığından dolayı farklı sorunları gözler önüne sermektedir. Bu nedenle yalnızca bir web site hız testi aracı kullanmaktansa birden fazla web site hız testi aracının kullanılması önerilmektedir.
GTmetrix popüler hız testi araçlarından biridir. Microsoft, HHP, Nike gibi ünlü web siteleri de bu siteden hız analizlerini yapmaktadır. Site anahtar performans göstergeleri, web site takibi ve dünyanın yedi farklı bölgesinden sitenin yüklenme hızına dair bilgiler alınabilmektedir. Ayrıca farklı bağlantı hızlarına göre de web sitesinin yüklenme hızı raporlarını vermektedir.
GTmetrix ücretsizdir. Yapılan son 20 test sonuçlarını kaydeder. Böylece web site sahipleri eski sonuçlar ile yenilerini karşılaştırarak kullanıcılara daha hızlı bir deneyim sunar.
Açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir web site hız testi aracıdır. Explorer ve Chrome kullanarak test yapabilme imkânı tanımaktadır. Detaylı analizler ile sitenin iyileştirmesi gereken özellikleri görülebilir.
Google PageSpeed Insights, adından da anlaşılacağı üzere Google’ın sunduğu ve en çok kullanılan web site hız testi aracıdır. Analizler 100 üzerinden bir puanlama ile sunulmaktadır. Analizler sonucunda web site sahiplerine çeşitli öneriler sunmaktadır. Bir özelliği kaldırmanızı veya eklemenizi söyleyebilir. Ücretsiz olması da tercih edilmesinin bir başka sebebidir.
Sayfa yüklenme süresi, çalışma hızı ve çözümleme süresi olarak üç farklı açıdan web sitesinin performansını incelemektedir. Test sonucunda web sitesinde bulunan her bir sayfa için farklı ve detaylı raporlar oluşturulur.
Test My Site, mobil hızları masaüstü hızlarla eşit düzeye getirmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle web sitelerinin mobil hızlarını ölçer ve belirli analizler çıkartır. Ayrıca bu raporlar sonucunda çeşitli öneriler sunmaktadır.
Web sitesi açılırken nelerin yüklendiği gibi bazı analizleri yapan web site hız testi aracıdır. Yahoo!’nun web siteleri için çalışmaktadır.
Spotify, Facebook, Twitter gibi şirketlerin de kullandığı web site hız testi aracıdır. Toplamda 850.00’den fazla kullanıcıya sahiptir. Avrupa, Amerika ve Asya bölgelerinde 100’den fazla yerden web sitesinin hızını ölçebilmektedir.
Pingdom, bir web sitesinin hızını 12 farklı kritere göre belirlemektedir. Geçmiş analizleri de kaydederek sitenin hız bakımından gelişiminin görülmesine olanak sağlamaktadır. Ücretsiz bir araç olan Pingdom, analizlerin yanında öneriler de sunmaktadır.
14 farklı lokasyondan web sitesinin hızını ölçmektedir. Online olarak çalışır ve pratiktir. Ayrıca web sitesinin SSL/TLS güvenliğini ölçmek için SSL Freak saldırısı yapılabilmektedir.
Masaüstü ve mobil olarak web sitesinin hızını ölçmeye yaramaktadır. 20 farklı konumdan web sitesinin hızı bulunabilir. Bütün coğrafik testlerin aynı anda yapılabilme özelliğine sahiptir.
13 konum ve mobil cihazların da dahil olduğu yedi cihazdan test yapabilme özelliğine sahiptir. Kötü performansa sebep olan domainleri engelleme fırsatı sunar. Analiz sonucunda öneriler kategoriler halinde verilir. Böylece web site sahipleri iyileştirme konusunda öncelik sırası yapabilirler.
Standart performans takibi sunmaktadır. Masaüstü ve mobilden farklı konumlara göre hız testi yapılabilmektedir.
Ücretsiz kısmı ile web site performansını online olarak dokuz farklı bölgeden test edebilirsiniz. Ücretli olan kısmı ile daha geniş bir test yapılabilir. Web sitesi performansının şirkete etkisi, problemi bulmak için davranış simülasyonu ve değişen analizleri takip etme gibi özellikler ücretli olarak sunulmaktadır.
Bulut tabanlı bir web site hız testi aracıdır. Web, uygulama ve API performansındaki problemlere yönelik uzmanlaşmıştır. Web site hızını ölçmek ücretsizdir. Ancak bazı araçlardan faydalanmak için ücretli kısma geçiş yapmak gerekebilir.
Google’ın sunduğu web site hız testi araçlarından biridir. Direk olarak Chrome tarayıcısından kullanılabilmektedir. Daha çok acemi web site sahipleri için rehber olacak çözümler sunmaktadır. s 89p
Bu Yazıya Puan Ver!
3 kişi puan verdi.