İnternet kullanan kullanıcıların en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi de internet siteleri nasıl bir süreç içerisinde yapıldığıdır. İnternet siteleri belli yazılımcılar tarafından sizin göremeyeceğiniz kodlar ile yapılmaktadır. Yani arka planda çalışmakta olan kodlar sizlere sadece görsel işlevleri göstermektedir. İnternet üzerinde web siteleri arasında gezinti yapmak istediğinizde karşınıza çıkmakta olan sade ve kullanışlı internet sitesi gördüğünüz zamanlar sadece karşınızda olan görsellerden ibaret olduğunu düşünmektesiniz. Fakat o görselleri bir arada toparlamak ve site üzerinden bir komut işlemi yaptığınızda arka planda göremediğimiz yüzlerce satırlık kodlardan ibaret olduğunu bilmeniz gerekiyor. Kullanıcılar aktif olarak gördükleri sitenin tasarımı, logosu, içeriği dediğimiz kısımları görmektedirler.
İnsanların Göremediği Kodlar
İnsanların göremediği kısım olarak adlandırmış olduğumuz bölüm ise kullanıcıların daha kolay ve zorlanmadan siteyi kullanabilmesi, site üzerinden verileri güvenli bir şekilde alması, ona güvenli şekilde içerikleri sunabilmek kısacası web sitesinin beyni diyebileceğimiz yazılım aşamasıdır. Kullanıcıların erişemediği ve göremediği bu kısım ciddi test aşamalarından geçtiği kısımdır. Eski zamanlarda kullanıcılar siteler üzerinden herhangi bir işleme tabi tutulmadan sadece bilgi için girmiş oldukları siteler oldukça basit bir şekilde kodlanabiliyordu. Fakat daha sonrasında gelişmekte olan internet altyapısı sayesinde günümüzde internet adresleri üzerinden aklımıza gelebilecek her şeyi yapabilmekteyiz. Bu da yazılımcıların işlemlerini oldukça zorlaştırmaktadır. Kullanıcılara daha güvenli ve bilgilerini saklayabilmek adına site sahipleri yazılımcılara fazlasıyla ihtiyaç duymuştur. Tamda burada web yazılımcılar devreye girerek insanların ve site sahiplerine internet üzerinden daha güvenli ticaret yapabilmeleri adına çalışmalarını sürdürmektedirler.
PHP, ASP, .NET, Flash ve Web Yazılımları
HTML olarak adlandırmış olduğumuz web tabanlı görsel ara yüzü tamamlamak için kullanılmakta olan işaret dilidir. Burada basit işlemlerinizi yapabilmektesiniz. Fakat zamanla gelişmekte olan internet teknolojisiyle birlikte bu HTML diline daha katkılarda bulunabilmek adına değişik adlarda yazılım türleri ortaya çıkmaktadır. İnternet üzerinden bir siteye giriş yaptığınız zamanlarda sitenin birden fazla dil ile kodlanmış olduğunu kod kaynaklarına bakarak görebilmektesiniz. PHP HTML diline yardımcı olmak ve siteleri daha fonksiyonlu hale getirmek amacı ile hizmet vermekte olan yazılım dilidir. Diğer ASP ve Flash uygulamaları da internet sitesini daha kullanışlı hale getirmek için ortaya firmalar tarafından çıkarılmış olan dillerdir.
Bu Yazıya Puan Ver!
2 kişi puan verdi.