Yapay Zeka 2020 yılında hem pandemi etkisinde olan dünyamızda hem de ülkemiz içinde tartışılmaya başlandı, bir kısım uzman yapay zekanın insan ve hayvan etkisini azaltacağını, üretimin ve dijitalleşmenin artacağını bu nedenle işsizlik sorunun ortaya çıkacağını öngörüyor. Yapay zeka insanlığın ve ticaretin geleceğini belirleyecek.
YAPAY ZEKA NEDİR?
Yapay zekayı anlayabilmek için öncelikle kendimize şu soruyu sormalıyız ; Yapay Zeka Nedir?
Yapay Zeka ; Tüm insani özellikleri içerisinde barındıran, yazılımsal ve donanımsal bir sistemdir. İkinci bir deyişle Yapay Zeka; İnsan ürünü bilgisayar teknolojilerinin insan gibi düşünmesini sağlar.
Yapay Zekayı bir kalıba sokmak çok yanlış olacaktır. Machine Learning ve Deep Learning gibi kavramlar yapay zeka için kapsayıcı terimlerdir.
Machine Learnin (Makine Öğrenimi) Nedir?
Yukarıdaki görseldeki kronolojik sıralamadanda anlaşılacağı üzere, Yapay Zekanın bir dalı olan Makine Öğenimi aynı zamanda Derin öğrenmeyide içine alan bir Yapay Zeka Alt dalıdır.
Makine en öğrenmesi, makinenin mevcut verilerle mantık ve rasyonellik çerçevesi içerisinde sonuçlar üretmesini sağlayan bir algoritmadır. Makine Öğrenimi, akıl sınırlarını zorlayacak bilgileri bize sunmaktadır. Makine öğrenmesine basit bir örnek vermek gerekirse ; müşterilerin fişleri ile ilgili bir algoritma yazılıyor,Bir manav düşünün, manavda Muz alan müşterilerin aynı zamanda çilek ve tropikal meyveler aldığı bilgisi veriliyor. Bunun sonucunda Muz, çilek ve Tropikal meyve rafları birbirine yaklaştırılıyor ve satışlarda yükselme görülüyor ve manav kara çok kısa bir sürede ulaşıyor.
Deep Learning (Derin Öğrenme) Nedir?
Yukarıda verdiğimiz kronolojik sıralamadanda anlaşılacağı gibi, hem Yapay zekanın hemde Makine öğreniminin alt dalı olan bir teknoloji diyebiliriz. Peki Derin Öğrenme nedir? Bu sorunun cevabını hemen verelim.
Deep Learning ve Machine Learning birbirlerine benzerler. İnsan beyinden örnek vermek gerekirse, Derin Öğrenme yani Deep Learning beynimizdeki nöronlar gibi çalışır. Mesela, Makine öğreniminde muzun özelliklerini biz tanıtırken, Derin öğrenmede kendiliğinden kurallar oluşur. Hangisinin Muz veya Çilek olduğunu kendi işlemleriyle ayırt eder.
Not : Alogirtmanın kendi kendine öğrenmesine en iyi örnek Google Translate verebiliriz. 100 dilden fazla çeviri yapan bu sistemin arkasında hiç şüphesiz derin öğrenme yatmaktadır. Bunun 10 yıl sonraki gelişmiş halini siz düşünün!
YAPAY ZEKA NERELERDE KULLANILIR?
Yapay Zekanın derinlerine inmeye ihtiyacımız var, hemen Yapay Zekanın uygulama alanları nelerdir hep birlikte görelim.
- Ses Tanıma
- Görüntü İşleme
- Doğal Dil İşleme
- Muhakeme Yeteneği
Ses Tanıma; ses tanıma teknolojisinin ne kadar geliştiğine bir örnek vermek gerekirse iPhone telefonlarımızdaki Siri'yi örnek verebiliririz. Yapay zekalar sesi tanımakla kalmaz, sesi anlar ve usulüne uygun şekilde cevap bile verir. Bilgisayarımsı ürünlerin bu sesleri anlayıp cevap vermesi hiçte kolay bir iş değil, bu nedenle nasıl bir seviyeye geldiğimize dikkat çekmek isteriz. Görme engelli vatandaşların belkide en çok faydalandığı uygulamaların başında sesli sistemler gelmektedir.
Görüntü İşleme; Örnekten yola çıkarsak, sürücüsüz her şeyde, uçak, araç, drone vb. gibi araçların daha güvenli hareket etmesi için etrafını iyi anlamaları gerekmektedir. İkinci bir örnek vermek gerekirse son dönemin en popüler eşyaları arasında akıllı süpürgeler var. Süpürgeyi bırakıyorsunuz, evin her yerini kendi kendine süpürüyor ve torbası dolunca gidip boşaltıyor. Şarjı az kalınca yuvasına geri dönüyor ve şarj edip tekrar pislenen evi temizliyor. Bu işlemleri yaparken koltuğa, sandalyeye veya insana da çarpmıyor çünkü yapay zekası bu şekilde kodlanmış en güzel görüntü işleme konusunda verilecek örnek budur.
Doğal Dil İşleme; Doğal Dil İşleme konusu çok geniş bir konudur, bir çok alt alanı ve kullanım alanı mevcuttur. buna da en minicik bir örnek verelim, mesela Yahoo veya Google'e web yapmak yazdığınızda, Google hemen size sorar; Web Yazılım Firması mı demek istediniz? Yani anlamsız bir şey yazarsınız arama motoru size "Bunu mu demek istediniz" sorusu ile cevap verir. Bu en basit örnektir.
Muhakeme ; Muhakame yeteneği çok güçlü insan deriz mesela, olaylar karşısında çıkarım yapma, planlama, sonucu her iki zıttı düşünerek veya hesaba katarak planlama diyebiliriz. Adil bir yargılamayı düşünebilirsiniz. Hem şüpheli hem müştekiyi dinleyen adil bir Yargıç gibi karar verme yeteneği diyebiliriz. Sonuçta sadece müştekinin dediği ile veya şüphelinin dediği ile karar verilmez her iki taraf dinlenir kimin yalan söylediği, başarılı bir Yargıç’ın sezgisi ile ortaya çıkar. Bu muhakemedir.
2020 Yılı Yapay Zeka Yılı ve Yapay Zekanın Geleceği
Bildiğiniz üzere 2018 yılından 2020 yılına kadar Yapay Zeka konusunda Dünya tam bir devrim yarattı. Rica Üniversitesinde Program yapmayı öğrenen yapay zeka bile yapıldı. Yapay Zeka’nın da yapay bir zeka yapabildiğini düşünün, çok ilginç bir gelecek var Yapay Zeka için.
Yine her konuda olduğu gibi Yapay zeka hakkında da bir sürü şehir efsaneleri dolaşıyor fakat belkide şehir efsanelerinin gerçekleşeceği tek alan Yapay Zekalar, Yapay Zekalar, filmlere, dizilere konu olan teoriler insanın aklına acaba sorusunu getirmiyor değil.
Hatta Elon Musk, Yapay zekanın bu kadar gelişmesi endişe verici olarak değerlendirmişti.
Fizikçi Stephen Hawking yapay zekanın insanlığın sonunu getireceğini vurgulamıştı ve şu sözü söylemişti "yapay zeka insanlığın son buluşu olacak" demişti.
Yapay Zeka konusunda Elonmusk ile Facebook kurucusu Mark Zuckerberg arasında ilginç birde tartışma yaşanmıştı.
Mark Zuckerberg , Yapay zekanın olumsuz bir şey olmadığını, dünyanın ve insanlığın sonunu getirmeyeceğini özetle ifade etmiş, bu duruma Elon Musk’dan yanıt gecikmemişti.
Elon Musk ; Mark’a şu yanıtı vermişti ; Mark ile Yapay zekayı konuştum, Bu konuyu pek anlamıyor” demişti.
Bu Yazıya Puan Ver!
2 kişi puan verdi.