Kurumsal şirketler hem müşteri güveni hem de çalışanların rahat olması açısından avantajlıdır. Birçok iş hayatına atılmış kişi, çalışma ortamı olarak kurumsal şirketlerde çalışmayı tercih etmektedir. Çünkü bir algı olarak; kurumsal yerlerde maaşlar tam vaktinde yatar, çalışma saati aşıldığında anında mesai yazılır. Müşteriler için de kurumsal şirketler güven oluşturur. Kurumsal bir şirketle iş yapılıp herhangi bir sorun oluştuğunda karşınızda daha kolay muhatap bulabilirsiniz. Daha önce yapılan işleri referans olarak kabul edebilir ve emin bir şekilde alışveriş ya da iş yapabilirsiniz. Peki hangi şirketlere kurumsal şirket denir? Özellikleri nelerdir?
Kurumsal Şirket Nedir?
İşleyişleri tek bir kişiye bağlı olmayan işletmeler kurumsal şirket unvanını taşımaktadır. Kurallara dayanır ve belirli bir sisteme bağlı olarak yönetilirler. Yöneticiler, ortaklar, çalışanlar ve tedarikçiler sistemin bir parçasıdır. Kurumsal şirkette kurallar herkes için geçerlidir. Başarı, işleyişin düzgün olmasıyla birlikte gelir. Bu tip şirketlerde herkesin yapacağı iş önceden bellidir. Bir kişinin yokluğuyla sistem tamamen çökmez.
Kurumsal Şirketlerin Özellikleri Nelerdir?
- Kurumsal şirketlerde denetim ve raporlama vardır. Her birimde çalışan kişinin yaptığı işler denetlenir. Bu denetlemeler sonucunda raporlar oluşturulur. Raporlara göre yeni bir çalışma biçimi benimsenebilir. Şirketin her bir noktasında çalışan kişinin öncelikli amacı kendi işini iyi yapmak olmalıdır. Tüm işler birleştiğinde bütün bir başarı ortaya çıkar.
- Kurumsal şirketlerin bir diğer önemli özelliği de departman sistemi ile çalışıyor olmalarıdır. Yukarıda bahsettiğimiz denetlemeler, tek bir kişi tarafından değil departmanlar tarafından yapılmaktadır. Her departmanın yöneticisi ve çalışanları vardır. Bireye dayalı işletmelerde şirketin başarısı kişilerin bireysel performansına bağlıdır. Kurumsal şirketlerde ise tüm ekibin yani departmanların başarı şirketin başarısını etkiler. Müşteriye karşı güven oluşturmanın temeli de buna dayanmaktadır. Çünkü müşteri tek bir kişiye değil, tüm kuruma güvenir.
- Kurumsal şirketlerin devlete karşı yasal sorumlulukları bulunmaktadır. Vergi levhası gibi gerekli belgelerde kurumsal şirketin varlığı tasdiklenmelidir. Düzenli olarak vergi ödemeleri yapılmalıdır. Her çalışanın o şirkette çalıştığını bildirecek şekilde sigortası yapılmalıdır. Çalışanlar da kendi paylarına düşen vergileri ödemelidir.
- Kurumsal şirketlerin topluma örnek olması beklenmektedir. Çünkü bu tip işletmeler, halk tarafından güven duyulan ve şeffaf olması beklenen işletmelerdir. Toplumsal projelerde yer alıp halka örnek davranışlar sergilemelidirler. Yapılan işlerde duyarlı olmalıdırlar. Örneğin bu kurumsal şirket bir petrol şirketiyse, çevreye verdiği zararın mümkün olan en az derecede olması istenir.
- Çalışanların memnuniyetini sağlamaları gerekmektedir. Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi iş hayatına atılan birçok kişi kurumsal bir şirkette çalışmak ister. Çalışan maaşları gününde ve eksiksiz bir şekilde yatmaktadır. Her çalışan eşit şartlar altında çalışmalıdır. Çalışma saatlerinin üzerine çıkıldığında mesai ücreti yatırılmalıdır. Çalışan işe geç kalmayı davranış biçimi haline getirdiğinde, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğinde ve iş hukukuna aykırı davranışlar sergilendiğinde de gerekli yaptırımlar diğer çalışanların hakkı için kurumsal şirket tarafından uygulanmalıdır.
Kurumsal Olmanın Şirketlere Avantajı Nedir?
Kurumsal firmaların kararlı bir yapısı vardır. Belirli bir sistem içerisinde işleyiş her zaman devam eder. Bu kararlılık başarıyı da devamında getirir. Aslında elde edilen her şey birbiri ile bağlantılıdır. Başarı toplumsal statüyü beraberinde getirir. Diğer kurumsal şirketler ile bir diyalog içerisinde olunur. Büyük firmalar kurumsal şirketleri tanır ve yapılacak olan işlerde tercih edilme oranları artar. Bu sayede de kar marjları diğer şirketlere nazaran artış gösterebilir. Müşteri güveni açısından da önemli olduğundan bahsetmiştik. Büyük firmalar haricinde diğer müşteriler de kurumsal şirketleri iş için daha çok tercih eder. Gelirin artmasına bir diğer faktör de güvendir. Ayrıca kurumsal şirketler ekonomik krizlerden en az etkilenen işletmelerdir.
Bir Kurumsal Şirket Örneği Olarak Penta Yazılım
Penta Yazılım; web tasarım, web yazılım ve daha birçok alanda hizmet veren kurumsal bir şirkettir. Birçok işletmenin güvenini kazanarak “Referanslar” bölümümüze her gün yeni bir işletme daha ekliyoruz. Şirketimizde her departman için ayrı ekip arkadaşlarımız çalışmaktadır. Herkes üzerine düşen görevi layığıyla yerine getirerek başarıyı yakalamaktayız. Siz de ailemize katılmak ve web sitelerinizi bize emanet etmek için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bu Yazıya Puan Ver!
3 kişi puan verdi.