Yönetim paneli dediğimiz kavram, sadece site sahibinin erişebildiği ve site üzerinde bazı güncellemeler yapabildiği panel olarak karşımıza çıkar. Yönetim panelinde kullanıcı dostu çalışma önemlidir. Çünkü site sahibi kişi muhtemelen kodlama bilgisine sahip olmayacaktır. Bundan dolayı kullanımı basit bir yönetici paneli yani; CMS tasarımı, site sahibinin sitede rahat şekilde birçok değişim ve güncelleme yapabilmesine olanak sağlamalıdır. Bu durumu göz önünde bulundurarak yönetim panelinde kullanıcı dostu çalışma yapmalı ve müşterinin CMS sistemine rahat uyum sağlamasını sağlamalısınız.
Yönetim Paneli Nedir?
Yönetim paneli müşterinin tasarımcıya bağlı olmadan ve kod bilgisi gerektirmeden site içinde bazı değişiklikler yapabilmesidir. Panelin tasarımına ve erişilebilirlik özelliklerine göre değişmekle beraber birçok işlem kodlama ya da tasarım konusunda bilgi sahibi olmadan rahat bir şekilde yapılabilir.
Yönetim panelleri bu konuda site sahibine esneklik kazandırdığından dolayı müşteri memnuniyeti ve müşterinin bu tarz problemlerde tasarımcıya başvurmaması yönünden büyük avantajlar getirir. Bu yüzden web tasarım süreci bittikten sonra müşteriye kullanıcı dostu bir web sitesi yönetim paneli sunmalısınız. Kısa da olsa nasıl kullanıldığını anlatmalı ve panele giriş için gerekli olan şifre ve kullanıcı adını müşteriye doğru şekilde vermelisiniz. Çünkü bazı durumlarda site sahibinin böyle bir yönetici panelinin varlığından bile haberi olmayabiliyor.
Yönetim Panelinin Avantajları
Yönetim paneli özellikle site sahibi için birçok avantajı olan ve eklenmesi önemli bir panel. Site sahibinin yönetim paneli üzerinden sınırları olsa bile siteyi güncel tutmaya yetecek kadar yetkisi oluyor. Bu yetkiyi kullanarak sitede birçok değişiklik yapabiliyorsunuz. Bu değişiklikler panelin erişilebilirliğine göre değişmekle beraber genel anlamda şu şekildedir.
- Site sahibi yönetici paneli sayesinde istediği zaman fotoğraf ya da video ekleyebilir ya da çıkarabilir.
- İstediği zaman yazılı bir içeriği ekleyebilir, çıkarabilir ya da değişiklikler yaparak güncelleyebilir.
- Siteye eklenecek yeni bir ürün, konu ve istediği herhangi bir şey için site içinde yeni bir sayfa açabilir.
- Mevcutta olan fakat artık işlevsiz olan bir sayfayı tamamen silebilir.
- Kendi başına ya da uzman bir firmadan yardım alarak site üzerinde SEO uyumunu yakalayabilir ya da arttırabilir. Bu sayede sitenin daha ön planda olmasını sağlayabilir.
- Bunlar dışında web sitesinin genel anlamda tüm adminliğini ve yönetme işlemlerini basit bir şekilde yapabilir.
- Bu yüzden yönetim paneli müşteriye ayrıntılı şekilde anlatılmalı ve öğretilmelidir. Bu durum hem tasarımcının rahat olmasına hem de müşterinin kod bilgisi ya da web tasarımı bilgisi olmadan sitede değişiklik yapabilmesine olanak sağlayacaktır.
- Burada önemli olan etkenlerden biri de yönetim panelinde kullanıcı dostu çalışma ve yöntemler izlemeniz. Yani oluşturulan CMS’nin olabildiğince basit bir kullanımı olması ve müşterinin rahatça adapte olabilmesi de çok önemli.
Site İçin Yönetim Paneli Olması Zorunlu Mudur?
Site için yönetim paneli tasarımı kesinlikle zorunlu bir eylem değildir. Yönetim paneli olmayan bir site de kesinlikle tasarlanabilir. Fakat yönetim panelinin olmaması site içindeki güncelleme ve yeni ekleme yapma gibi faaliyetlerin yavaşlamasına ve daha masraflı bir hale gelmesine neden olacaktır. Bundan dolayı yönetim paneli eklenmesi zorunlu olan bir özellik olmasa da eklenmesinin getirdiği birçok avantaj vardır. Bundan dolayı eklemeniz sizin içinde müşteri içinde büyük bir rahatlık oluşturacaktır. Burada kritik nokta karışık bir panel yerine kullanıcı dostu bir panel oluşturmalısınız. Yani yönetim panelinde kullanıcı dostu çalışma mantığını benimsemelisiniz. Eklenen yönetim panelinde en yüksek verim bu şekilde elde edilebilir.
Yönetim Panelini Kullanıcı Dostu Tasarlamak
Burada önemli olan paneli kullanıcının olabildiğince basit şekilde kullanabileceği şekilde oluşturmaktır. Bunu yaparken müşteriyi teknolojik açıdan bilgi birikimi yokmuş gibi farz etmelisiniz. Yani olabildiğince herkesin kullanabileceği basit bir panel oluşturmalısınız. Bu sayede müşterinin tasarımcıya bağlı kalmadan basit kullanımlı bir panel ortaya çıkarmış olursunuz. Yönetim panelinde kullanıcı dostu çalışma süreci sadece basit bir panel oluşturmaktan geçmez. Bunun yanında oluşturulan panelin nasıl kullanıldığı, ara yüzü, kullanım yöntemleri ve daha birçok şeyi müşteriye anlatmalı ve uygulamalı şekilde öğretmelisiniz. Bu şekilde müşteriye ön bilgi vermeniz müşterinin paneli daha verimli kullanması için önemlidir. Bu yüzden yönetim panelini sadece basite indirgemekle kalmayıp kullanımını da müşteriye net şekilde aktararak bu süreci tamamlayabilirsiniz.
Bir Yönetim Panelinde Bulunması Gereken Ana Etmenler
Yönetim panelinde bulunması gereken ana özellikler şu şekildedir.
- Öncelikle basit bir kullanıma ve basit bir ara yüze sahip olmalıdır.
- Yapılan yönetim paneli ayrıntılar içermemeli ayrıntılı bir eğitime gerek duymadan müşterinin siteyi tamamıyla yönetebileceği şekilde oluşturulmalıdır.
- Yapılan yönetim panelinde müşterinin siteyi %100’e kadar yönetebileceği şekilde gerekli özellikleri barındırması gerekir. Bu sayede müşteri yardıma ihtiyaç duymadan siteyi istediği gibi yönetebilecektir.
- Özellikle web sitesindeki multimedyaları ve içerikleri rahatça değiştirebileceği ve o yönden olabildiğince basit bir yönetim paneli oluşturmanızda önem arz eder.
- Özetle oluşturulan yönetim paneli sonuna kadar kullanıcı dostu ve basit bir kullanıma sahip olmalıdır.
Bu Yazıya Puan Ver!
5 kişi puan verdi.