Web Tasarım Formu


Nasıl Bir Web Sitesi Veya Hizmet Arıyorsunuz?

Başka Hangi Hizmetlere İhtiyacınız Olabilir ?

Tercih ettiğiniz bir platform var mı?

Projenizde kaç dil kullanılacak?

Lütfen listeden seçim yapınız.

Projenizden biraz bahsedebilir misiniz?

Bu alan zorunlu değildir.

 / 1000

(Firmanızın genel tanıtımı, ürün varsa siteye konulacak ürün sayısı, filtre ve karşılaştırma modülü olacak mı, yaklaşık sayfa sayısı, üyelik vb. bir sistem olacak mı, mevcut siteniz varsa ondan ne farkı olacak, ve diğer eklemek istediğiniz herşeyi buraya lütfen olabildiğince detay yazınız.)

Bir dosya göndermek ister misiniz?

Dosya Seç

Dosya seçilmedi...

Bu alan zorunlu değildir.

Bizimle nasıl iletişime geçmek istersiniz?

Nerelisiniz?

İl / İlçe / Mahalle selectbox seçimi olacak.

Size nasıl hitap edelim?

Database Nedir?

Database Nedir?
Database Nedir?
04/06/2020
0 Yorum
Hilal D.
2076

Database Türkçe karşılığıyla veri tabanı, yüksek miktardaki verilerin depolandığı alandır. Veri tabanları ile bilgilere ulaşmamız ve düzenlememiz oldukça kolaydır. Basit bir örnek verecek olursak telefonlarımızdaki kişi rehberi bir veri tabanıdır.

Veri tabanları, kullanım amaçlarına göre farklı yazılımlar ile oluşturulmaktadır. Sistemde bilgiler tablolar halinde saklanır.  Bu sayede veriler birden fazla alan tarafından tanımlanmaktadır. Herkesin tanınması için parmak izinin farklı olduğu gibi veri tabanlarında da her bir bilginin farklı ID numarası vardır.

Veri Tabanı Yönetim Sistemi Nasıl Çalışır?

Database management system yani veri tabanı yönetim sistemleri; veri tabanı oluşturmak ve verileri işlemek için kullanıcılara yetkiler veren programlardır. Kullanıcı ile veri tabanı arasındaki iletişimi gerçekleştirir. Veri tabanı yönetim sistemlerinin gerçekleştirdiği işlemler;

  • Veri Tabanının Tanımlanması: Veri tabanını oluşturacak verilerin işlevleri, uzunlukları ve tiplerine göre ayrılmasıdır.
  • Veri Tabanının Oluşturulması: Veri tabanında saklanacak veriler için alan belirlenmesi ve bu verilerin saklama alanına aktarılmasıdır.
  • Veri Tabanı üzerinde İşlem Yapmak: Depolanan bilgilerin sorgulanması, meydana gelen değişikliklerin yansıtılması için güncellemeler yapma ve rapor düzenleme işidir.
  • Verilerin Bakımı ve Sürekliliği: Veri tabanına yeni kayıtlar eklemek, eski kayıtları silmek veya düzenlemektir.
  • Veri Tabanını Genişletmek: Adından da anlaşılacağı üzere veri tabanına yeni kayıtlar ekleme işidir.

Sıralanan bu işlemler veri tabanı yönetim sistemlerinin temel çalışma mantığını oluşturur. Database (veri tabanı) birkaç türe sahiptir.

DATABASE (VERİ TABANI) TÜRLERİ

İlişkisel Veri Tabanı

1970 yılında ilk ilişkisel veri tabanı icat edildi. İlişkisel veri tabanı, verilerin düzenlenmesi ve erişimin çeşitli şekillerde olmasını sağlayan tablo veri tabanıdır. Veriler, satırlar ve sütunlardan oluşan tablolar halinde işlenir. İlişkisel veri tabanlarının genişletilmesi oldukça kolaydır. Orijinal veri tabanı oluşturulduktan sonra yeni veriler eklenebilir.

Dağıtılmış Veri Tabanı

Fiziksel anlamda birden çok konumda depolanan veri tabanı çeşididir. Homojen veya heterojen dağıtılmış veri tabanları vardır. Homojen dağıtılmış veri tabanında her konum aynı donanıma sahiptir. Heterojen dağıtılmış veri tabanında ise veri tabanı uygulamaları, donanım ve işletim sistemleri her konumda farklıdır.

Bulut Veri Tabanı

Genelde işletmelerin kullandığı ve işletmelere büyük kolaylıklar sunan veri tabanı çeşididir. Depolama kapasitesi ve bant genişliğine göre ödeme yapma esnekliğine sahiptir.

Nesneye Yönelik Veri Tabanı

Nesneye yönelik veri tabanlarında depolama nesneler biçiminde olur. Depolanan nesnelerin özellikleri (cinsiyet, yaş…) ve bu verilerle ne yapılacağının tanımlanması gerekir.

NoSQL Veri Tabanı

Diğer bir adıyla ilişkisel olmayan veri tabanıdır. İlişkisel veri tabanıyla zıt özelliklere sahiptir. Özellikle karmaşık yapılı web sitelerinde kullanılması uygundur. Yapılandırılmamış veya yarı yapılandırılmış veriler bu tip veri tabanında saklanabilir.

Grafik Veri Tabanı

Grafik veri tabanında önemli olan birimlerdir. Verileri birimler ve birimler arasındaki ilişkiler açısndan depolar

OLTP Veri Tabanı

OLTP veri tabanı çok kullanıcılı çalışmalar için uygun olduğu söylenebilir. Birçok kullanıcının aynı anda işlem yapma yetkisi vardır. Bu özelliği sebebiyle oldukça hızlıdır.

VERİ TABANLARININ ORTAK ÖZELLİKLERİ

Birçok çeşit veri tabanı bulunur. Ancak hepsi bazı ortak noktalarda buluşur. Hepsinde depolanan verilerin birbirleriyle ilişkisi vardır. Bu işlemi bazı türler birimlerle bazı türler nesnelerle yapar. Tüm veri tabanı çeşitleri birden fazla kullanıcı tarafından kullanılabilir veya değiştirilebilir. Ayrıca hiçbiri zararlı ve gereksiz bilgilerin depolanmasına izin vermez. Veri tabanı bilgisayar temelli bir kayıt tutma sistemidir ve depoladığı verilere tam kontrol imkânı sunarlar.

EN FAZLA KULLANILAN DATABASE (VERİ TABANI) SİSTEMLERİ

  1. MySQL

Tüm dünyada en çok kullanılan veri tabanı sistemidir. Yaklaşık altı milyon sistemde MySQL yüklüdür. Açık kaynak kodlu bir veri tabanı olduğu için çok iyi bir şekilde özelleştirilebilir. Bu sistem web sunucuları için de kullanılabilir.

  1. Oracle

Microsoft’tan sonra en büyük yazılım şirketi olan Oracle, veri tabanı sistemleri ile bilinmektedir. Oracle Database, çok miktarda verinin birçok kişi tarafından yönetilebilen bir ortamda depolanmasına ve güvenli erişime olanak sağlar.

  1. SQLite

Sunucu yapısı ve yapılandırma gereksinimi yoktur. Sadece dosya yapısı ile çalışmaktadır.,

  1. PostgreSQL

Ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir veri tabanı sistemidir. Güvenli, geniş ve yüksek performanslı olması sebebiyle kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.

  1. Firebird

Firebird, açık kaynak kodlara oluşturulmuş ve kullanıcılarına da açık kaynak kodlu olarak sunulan veri tabanı sistemidir. Düşük sistemlerde çalışabilmesi ve yüksek kapasiteli olmasıyla öne çıkmaktadır.

Yazıya Puan Ver
3 Kişi Puan Verdi
Konu Etiketleri: