Web Tasarım Formu


Nasıl Bir Web Sitesi Veya Hizmet Arıyorsunuz?

Başka Hangi Hizmetlere İhtiyacınız Olabilir ?

Tercih ettiğiniz bir platform var mı?

Projenizde kaç dil kullanılacak?

Lütfen listeden seçim yapınız.

Projenizden biraz bahsedebilir misiniz?

Bu alan zorunlu değildir.

 / 1000

(Firmanızın genel tanıtımı, ürün varsa siteye konulacak ürün sayısı, filtre ve karşılaştırma modülü olacak mı, yaklaşık sayfa sayısı, üyelik vb. bir sistem olacak mı, mevcut siteniz varsa ondan ne farkı olacak, ve diğer eklemek istediğiniz herşeyi buraya lütfen olabildiğince detay yazınız.)

Bir dosya göndermek ister misiniz?

Dosya Seç

Dosya seçilmedi...

Bu alan zorunlu değildir.

Bizimle nasıl iletişime geçmek istersiniz?

Nerelisiniz?

İl / İlçe / Mahalle selectbox seçimi olacak.

Size nasıl hitap edelim?

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) Nedir? Yasal Zorunlukları Nelerdir?

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) Nedir? Yasal Zorunlukları Nelerdir?
Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) Nedir? Yasal Zorunlukları Nelerdir?
17/10/2020
0 Yorum
Kader P.
1486

ETBİS, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi veya Elektronik Ticaret Bilgi Platformu, internet üzerinden yapılan alışverişlerde gerçekleştirilen e ticaret işlemlerinin tamamını kayıt altına almayı ve bu bağlamda gerçekleştirilen aktiviteler ile ilgili veri toplamayı mümkün kılan bir platformdur. Platformun kuruluşunun temel nedeni ise, doğru ve etkili e ticaret politikalarının üretilmesini mümkün kılmaktır.

ETBİS Kayıt

ETBİS, hem küresel bazda değerlendirildiğinde ülkenin online ticaret pazarlarında sahip olduğu konumunun belirlenebilmesini hem de ulusa bazda elde edilen e-ticaret pazar hacminin sağlıklı ve doğru bir şekilde tespit edilebilmesini mümkün kılan bir koruyucu sistemdir. Bu sistemin sağladığı en büyük avantaj, internet üzerinden ticaret yapan firmaların / işletmelerin ulaşılabilir olmasıdır. Yani internet üzerinden herhangi bir firma ile alışveriş işlemi gerçekleştirmek isteyen kişilerin, T.C Ticaret Bakanlığı destekli olan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’nden firma bilgilerine ulaşmaları mümkündür.

Elektronik Ticaret Bilgi Platformu, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ ile 11/08/2017 tarihinde yürürlüğe girmiş, 04/12/2017 tarihinde ise sistem oluşturularak hizmete açılmıştır. Yani 04/12/2017 tarihinden itibarin internet üzerinden ticari faaliyet göstermek isteyen firma veya kişilerin büyük çoğunluğunun e-Devlet kapısı üzerinden kayıt işlemlerini yapmaları gereklidir. Kayıt için gerekli olan işlemler ve kayıt yapması zorunlu olan kişiler ise aşağıda verildiği gibidir.

ETBİS Kayıt Zorunlu Mu?

Online ticaret ile ilgili olan bilgi sistemi hakkında araştırma yapan kişilerin merak ettikleri en temel unsur, kayıt yapmanın zorunlu olup olmadığıdır. ETBİS kayıt yapması zorunlu olan tüzel veya gerçek kişiler ve bu kişilere dair detaylar ise aşağıda verildiği gibidir.

  • Kendilerine ait olduğu bilinen bir elektronik ticaret ortamında hizmet sunduğu bilinen gerçek veya tüzel kişiler,
  • Aracı olarak hizmet sağlayanlar,
  • Yurt içinde hizmet sunduğu halde online ticaret faaliyeti için yurt içi hizmet sağlayıcısı yerine yurt dışı hizmet sağlayıcılarını tercih eden ve bahsi geçen hizmet sağlayıcıları üzerinden sözleşme aracılığı ile sipariş alanlar, gerekli ETBİS kayıt işlemini yapmak zorundadır.

ETBİS’e Nasıl Kayıt Olunur?

ETBİS kayıt yapmak, sanıldığı kadar zor bir durum değildir. Kayıt için izlenmesi gereken adımlar sırası ile aşağıda verildiği gibidir.

  1. Gerçekleştirilmesi gereken ilk adım, turkiye.gov.tr adresi üzerinden kimlik doğrulaması yaparak e-Devlet’e giriş yapmaktır. Çünkü gerekli kayıt işlemi, e-Devlet üzerinden yapılacaktır.
  2. E-Devlet kapısına giriş yapan kişilerin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi diye artarak ilgili sayfaya yönelmeleri gereklidir. Bu aşamadan sonra firmadan gerçekleştirilen işlem ile ilgili bazı bilgiler talep edilecektir. Satılacak olan mal veya hizmetin eksiksiz ve doğru bir şekilde girildiğine özellikle dikkat edilmelidir. Muhtemel sorunların önlenmesi için ürünler kategoriye ayrılmıştır. Birden fazla ürün satmayı planlayanların, birden fazla kategori seçmeleri gereklidir.
  3. Kategori seçiminden sonra izin verilecek olan ödeme türüne karar verilmesi gereklidir.
  4. Dördüncü adımda anlaşmalı olan sanal POS cihazı firmaları sisteme eklenmektedir. Yurt dışında hizmet sunan bir firma ile sanal POS cihazı anlaşması yapmış olan kişilerin, bunu en altta belirtmeleri yeterlidir.
  5. Kargo seçimi, izlenmesi gereken bir diğer adımdır. Bu adımda firmaların anlaşmalı oldukları kargo şirketlerini ve varsa eğer üye iş yeri numaralarını yazmaları gereklidir.
  6. Veri tabanı bulunan ve müşterilerin kişisel bilgi ve verilerini yedekleyen firmaların, veri tabanlarının bulunduğu ülke veya şehri belirttikleri aşama, 6. Aşamadır. Veri tabanı bulunmayan firmaların bunu belirten seçeneği tıklayarak ilerlemeleri mümkündür.
  7. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) kayıt için izlenmesi gereken son aşama olan “E İhracat İşlemleri” aşaması, yalnızca dış ticaret yapan firmaları ilgilendiren aşamadır. Yurt dışı faaliyeti bulunmayan firmaların direkt ilerlemeleri mümkündür.

Bahsi geçen aşamaları sorunsuz bir şekilde ilerleyen gerçek veya tüzel kişilerin “Kayıt İşlemlerine Devam Et” butonuna basarak kayıtlarını tamamlamaları mümkündür.

 

Yazıya Puan Ver
3 Kişi Puan Verdi
Konu Etiketleri: