Web Tasarım Formu


Nasıl Bir Web Sitesi Veya Hizmet Arıyorsunuz?

Başka Hangi Hizmetlere İhtiyacınız Olabilir ?

Tercih ettiğiniz bir platform var mı?

Projenizde kaç dil kullanılacak?

Lütfen listeden seçim yapınız.

Projenizden biraz bahsedebilir misiniz?

Bu alan zorunlu değildir.

 / 1000

(Firmanızın genel tanıtımı, ürün varsa siteye konulacak ürün sayısı, filtre ve karşılaştırma modülü olacak mı, yaklaşık sayfa sayısı, üyelik vb. bir sistem olacak mı, mevcut siteniz varsa ondan ne farkı olacak, ve diğer eklemek istediğiniz herşeyi buraya lütfen olabildiğince detay yazınız.)

Bir dosya göndermek ister misiniz?

Dosya Seç

Dosya seçilmedi...

Bu alan zorunlu değildir.

Bizimle nasıl iletişime geçmek istersiniz?

Nerelisiniz?

İl / İlçe / Mahalle selectbox seçimi olacak.

Size nasıl hitap edelim?

Z Kuşağı Nedir ? Özellikleri Nedir ? E-Ticaret İle İlişkisi Nedir?

Z Kuşağı Nedir ? Özellikleri Nedir ? E-Ticaret İle İlişkisi Nedir?
Z Kuşağı Nedir ? Özellikleri Nedir ? E-Ticaret İle İlişkisi Nedir?
17/07/2020
0 Yorum
Hilal D.
1798

Son zamanlarda sık sık Z kuşağı kavramını duymaktayız. Çoğu kaynakta 1995 yılından sonra doğan nesil olarak geçse de esas Z kuşağı 2000’li yıllarda doğanlardan oluşmaktadır. Z kuşağı, tam anlamıyla teknolojinin içine doğmuştur. Sokakta oyun oynamanın yanı sıra dijital mecralarda kendilerini göstermeye başlamışlardır. Bu kuşağa internet kuşağı, .com kuşağı gibi isimler de verilmektedir.

21.yüzyılın ilk nesli olan Z kuşağı, çalışma hayatına yeni yeni girmeye başlamıştır. Diğer kuşaklara göre olaylara daha iyimser yaklaşma özellikleri bulunmaktadır. Sosyal ortamlar boy gösterme ve insanlarla iletişim kurma konusunda daha iyilerdir. Ayrıca haklarını savunma gibi özelliklerde geçmiş kuşaklara nazaran daha baskın bir gruptur. Bilgiye kolay erişme imkanına sahip oldukları için kariyer hedeflerinin daha ön planda olması olasıdır.

Z kuşağının bilgiye bu kadar kolay erişim sağlamasının olumsuz yanları da bulunmaktadır. Bir şeylere ulaşmak için fazla çaba sarf etmek onları mutsuz edebilir. Çok fazla imkana sahip olduklarından dolayı kazanımlarından tatmin olmayabilirler. Sosyal mecralarda fazla aktif olmaları, oradaki insanların kendi kimliklerinin dışında bir kişiliğe bürünmesinden dolayı kötü tecrübeler edinmelerine sebep olabilir. Bu nedenle gerçek hayatta insanlara güvensizlik artabilir.

Z KUŞAĞI ÖZELLİKLERİ

  • Teknolojik olarak ileri seviyelerdedir. Bu durum teknolojiye bağımlılığı da beraberinde getirebilmektedir.
  • Z kuşağı, genellikle çevrimiçi iletişime alışıktır. Bu nedenle ikili ilişkilerde de yüz yüze görüşmektense çevrimiçi mesajlaşmayı tercih etmektedirler.
  • Hızlı ve analitik düşünme becerilerine sahiplerdir.
  • Özgüvenleri diğer nesillere göre daha yüksektir. Kendilerinin yapamayacakları hiçbir şey olmadığını düşünürler.
  • Özgürlüklerine çok düşkünlerdir. Bu nedenle aile içi çatışmalara sık sık rastlanmaktadır.
  • Bireysellik ön plandadır. Takım çalışması pek onlara göre değildir.
  • Çaba harcamaktan kaçınırlar.
  • Teknoloji sayesinde her şeye kolay erişim imkanları vardır. Hızlı yaşamaya alışkınlardır. Bu nedenle çabuk sıkılma eğilimi gösterebilirler.
  • Haksızlıklara karşı haklarını arayabiliyorlar.
  • Bunalım oranının en yüksek olduğu nesildir.

Y VE Z KUŞAĞI ARASINDAKİ FARKLAR

Z kuşağı, bugüne kadarki en tüketici nesil olarak bilinmektedir. Sosyal mecralar ve sanal dünya sebebiyle farklı kültürleri görmektedir. Bu nedenle farklı aile yapılarından olan birçok Z kuşağından kişi bir aradadır. İki kuşak arasında zıt bir fark vardır. Z kuşağı teknolojiyle iç içe olduğu için doğrudan ve uygulamalı öğrenmeye meyillidir. Y kuşağının ise öğrenmeden beklentisi teknoloji yönündedir. Bu nedenle aralarında sık sık çatışmalar meydana gelebilir.

DİJİTAL DÜNYANIN YENİ YÖNETİCİLERİ: Z KUŞAĞI

Bilişim çağının tam da ortasında doğan bu kuşak teknolojiye bağımlı bir nesildir. Geçmiş nesiller henüz teknolojiye alışmaya çalışırken Z kuşağı teknoloji ile harmanlanıp büyüyorlar. Neredeyse tüm ihtiyaçlarını dijital ortamdan temin edebiliyorlar. Araştırmalara göre Z kuşağının %72’si herhangi bir internet kesikliği yaşadığında stres ve depresyon belirtileri göstermektedir.

  • Bir kişi günde ortalama 10 saat 19 dakika çevrimiçi teknolojik alet kullanıyor.
  • Z kuşağı tarafından günde 5 milyar 100 milyon arama gerçekleştiriliyor.
  • 4 milyar Youtube içeriği görüntüleniyor.
  • 500 bin tweet atılıyor.
  • 1 milyon uygulama indiriliyor.
  • %89’u uyandıklarında ilk önce telefonuna bakıyor ve %80 telefonu ile uyuyor.

Z kuşağı dijital dünyayı bu kadar aktif halde kullanmasından dolayı da yeni yöneticiler yavaş yavaş Z kuşağından çıkmaya başlıyor. Genellikle Youtube uygulamasına ilgi duyan bu nesil, ulaştıkları bilgilere ve uygulamalara karşı tatmin olmuyor. Tatmin olmadıkları şeyleri bir üst seviyeye çıkartma yolunda ilerliyorlar. Teknolojinin gelişmesi için bu özellikleri olumlu olarak değerlendirilebilir. Geçmiş kuşakların ürettiği birçok şey de Z kuşağına göre şekilleniyor. Hatta siyasilerin bile çekindiği bu nesil birçok alana yön veriyor.

E-TİCARETTE Z KUŞAĞININ ETKİSİ

E-ticaret, günümüzde oldukça hızlı büyüme gösteren sektörler arasındadır. Yeni nesil tüketicilere ürün pazarlayabilmek için de ticaret Z kuşağına göre şekil almaya başlamış durumdadır. Markalar yeni stratejilerini bu kuşağa göre belirlemeye başladı.

Z kuşağı, teknoloji konusunda korkusuz yaklaşmaktadır. Y kuşağında bulunan online alışveriş tedirginliğinin yanı sıra Z kuşağı bu duruma kolay adapte olmuştur. ABD’de Z kuşağının yaptığı online alışveriş yılda 44 milyar doları bulmuştur. Bu rakam Türkiye’de toplam online alışveriş miktarının üzerindedir. Şu anda Türkiye’de online alışveriş yapan toplam kişi sayısı 10 milyon civarındayken, önümüzdeki 10 yıl içerisinde yalnızca Z kuşağının 15 milyon yeni müşteri kazandırması beklenmektedir. Hal böyle olunca e-ticaretin Z kuşağına göre şekil almaması olanaksızdır.

Z kuşağı, bilgiye kolay erişimi sayesine araştıran ve soran bir nesildir. Bu nedenle X kuşağındaki gibi marka tutkuları görülmemektedir. X kuşağında herhangi bir markanın yaptığı güzel bir reklam satışları ciddi oranda arttırmaktadır. Ancak Z kuşağında “afiş körlüğü” adı verilen bir durum yaşanmaktadır. Marka tutkusunun yanı sıra indirim kovalayan, bir ürünü nereden daha ucuza alabileceğini bilen ve markaların dışında güzel ürünler alabilmeyi hedefleyen bir nesildir. Bu nedene alışılagelmiş ticaret düzeni Z kuşağı ile parçalanmaktadır.

 

Yazıya Puan Ver
1 Kişi Puan Verdi
Konu Etiketleri: z-kusagi-eticaret