Web Tasarım Formu


Nasıl Bir Web Sitesi Veya Hizmet Arıyorsunuz?

Başka Hangi Hizmetlere İhtiyacınız Olabilir ?

Tercih ettiğiniz bir platform var mı?

Projenizde kaç dil kullanılacak?

Lütfen listeden seçim yapınız.

Projenizden biraz bahsedebilir misiniz?

Bu alan zorunlu değildir.

 / 1000

(Firmanızın genel tanıtımı, ürün varsa siteye konulacak ürün sayısı, filtre ve karşılaştırma modülü olacak mı, yaklaşık sayfa sayısı, üyelik vb. bir sistem olacak mı, mevcut siteniz varsa ondan ne farkı olacak, ve diğer eklemek istediğiniz herşeyi buraya lütfen olabildiğince detay yazınız.)

Bir dosya göndermek ister misiniz?

Dosya Seç

Dosya seçilmedi...

Bu alan zorunlu değildir.

Bizimle nasıl iletişime geçmek istersiniz?

Nerelisiniz?

İl / İlçe / Mahalle selectbox seçimi olacak.

Size nasıl hitap edelim?

3D Modelleme Nedir?

3D Modelleme Nedir?
3D Modelleme Nedir?
04/08/2020
0 Yorum
Hilal D.
3448

Günümüzde birçok işimizi bilgisayar üzerinden hallediyoruz. Paint ile başlayan yolculuğumuz 3D modelleme ile devam ediyor. 3D modellemenin nedir diyecek olursak; bilgisayar ortamında nesneleri üç boyutlu görmemize yarayacak çizimlerdir. Bu nesneler canlı veya cansız olabilir. 3D modelleme için belirli programlara ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca 3D printer ile tasarlanan bu modeller gerçek bir cisim haline dönüştürülebilir.

3D modelleme araçları birçok kişiyi zaman kayıplarından kurtarmaktadır. Karakalem ve eskiz ile yapılacak uzun süreli çalışmalardan ziyade 3D modelleme daha hızlıdır. Bu tip modelleme otomatik veya manuel olarak yapılabilir. Manuel olarak tasarlanacak bir nesne ile heykeltıraş gibi uğraşmak gerekmektedir. Otomatik düzenlemede ise daha önce yapılmış bir tasarımın kaydedilip tekrar kullanılmasıdır. Otomatik modelleme medikal sektöründe sık sık karşımıza çıkmaktadır. Tasarlanan nesnede herhangi bir sorun görüldüğünde birkaç komut sayesinde kolaylıkla çözülebilir. 3D modellemenin en güzel taraflarından birisi de tasarlanan nesneyi her yanından görüntüleyebilmektir.

Wikipedia üç boyutlu baskı açıklamasına ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

3D modelleme iki farklı amaç için kullanılmaktadır. Bunlar 3D rendering ve üretimdir. Üretim alanında 3D modelleme yapıldığında görselliğin önüne farklı maddeler geçmektedir. Nesnenin teknik özellikleri, boyutları ve toleransları ön planda tutulur. 3D rendering kısmında ise ilgi çekicilik daha ön plandadır. Her türlü hesaplaması yapılmış modelin şekil olarak güzelleştirilmesi ve sunulması aşamasıdır.

3D Kullanım Alanları Neledir?

3D Modelleme Kullanım Alanları Nelerdir?

1-REKLAM TANITIMLARI;  Bilişim çağında olmamızdan dolayı reklam sektörü iyice dijital pazara yönlendi. Reklam vermek isteyen marka sahibi 3D modellemeyi kullanan kişiler ürünü anlatıyor. Modelleme yapan kişi ise kafasında tasarladıktan sonra modelini alıcıya sunuyor. Burada hem alıcı potansiyel müşterilerini etkilemek istiyor hem de modelleme yapan kişi alıcıyı etkilemek istiyor. Bu nedenle yaratıcılık tam anlamıyla konuşmuş oluyor. Alıcı, yapılan 3D modelleme ile ürününün daha piyasaya çıkmadan nasıl görüneceğini her yönüyle öğrenmiş oluyor. Hatta üretim aşamasına geçilmeden önce halka sunularak nasıl bir rağbet göreceği bile hesaplanabilir duruma geliyor. Böylelikle ileriyi görmede katkı sağlanıyor.

2-İNŞAAT SEKTÖRÜ ;  İnşaat sektöründe en küçük proje bile yüksek maliyetler gerektirmektedir. Ayrıca yapılacak ufacık bir hata tüm projenin yerle bir olmasına sebep olabilir. İnşaat mühendisinin en basit hatası bile yüzlerce kişinin canına mal olabileceği için 3D modelleme çok önemlidir. İnşaat sektöründe bu modellemeler ile birtakım hesaplamalar yapılır. Çizimler her açıdan incelenir. Özellikle üretim aşamasına geçilmek istendiğinde yatırım yapacak kişiler öncelikle projenin 3D modellemesini görmek isterler. Bu durum mühendislere hem zamandan hem de maliyetten tasarruf yapmalarına olanak tanımaktadır.

3-OYUN SEKTÖRÜ ; 3D modelleme ile oyun endüstrisine yeni bir kan geldi. Artık Super Mario oyunundaki gibi 2 boyutlu karakterler dikkat çekmiyor. Yeni yapılan bir oyunun tutması ve kullanıcılar tarafından sevilmesi için 3D modelleme neredeyse bir şart haline geldi. Oyuncular gerçekten oyunun içinde gibi hissetmeye alıştı ve oyun sektöründe talep de bu doğrultuda ilerliyor.

4-MEDİKAL SEKTÖRÜ ; 3D modellemeden bahsedip medikal sektöründen bahsetmemek doğru değildir. Örneğin yeni bir alet direk hasta üzerinde denenmesi yerine 3D model üzerinde deneniyor. Günümüzde 3D modellemenin yaygın kullanıldığı alanlardan birisidir.

3D Tasarım Programları

3D tasarım; mühendislik hesaplarına, ihtiyaca ve kullanım alanına göre hayal edilen parçaların bilgisayar ortamına aktarılmasıdır. 3D tasarımlar için belirli programlara ihtiyaç vardır.

SketchUp: Windows ve Mac yazılımlarına uyan bu 3D tasarım programı mühendisler ve mimarlar tarafından oldukça beğenilmektedir. Film, video oyun, iç mekan tasarımı, mühendislik, mimari gibi birçok alanda kullanılabilir.

SolidWorks: SolidWorks, kolay kullanılan 3D tasarım araçlarından biridir. PDF kılavuzlar ve eğitici videolar ile kullanıcılar için büyük kolaylıklar sunuyor.

FreeCAD: CAD programları genel olarak tasarlamalar üzerine oluşturulmuştur. FreeCAD ise parametrik 3D tasarım programlarındandır. Parametrik olma özelliği sayesinde geçmiş aşamalar rahatlıkla görülebilir. Herhangi bir sorun görüldüğünde bir önceki aşamaya gidilerek sorun rahatlıkla çözülebilir.

3D Modelleme ve 3D Tasarım

3D tasarım, sıfırdan ve var olmayan bir ürün ortaya çıkarmaktır. Aralarındaki fark 3D tasarım için hesaplamalara ihtiyaç duyulmasıdır. 3D tasarım süreci bittikten sonra 3D modellemeye geçilmektedir.

Modelleme Süreci

Modelleme süreçlerinde birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan yaygın olarak kullanılan üç adetini sizlerle paylaşalım.

1-Çokgen modellemede, 3 boyutlu uzayda tanımlı olan ve kesişen noktalar birbirlerine doğrular ile bağlanır. Bu doğruların bağlantısı ile çokgen model ortaya çıkar. Çokgen modelleme sıklıkla kullanılır ancak oluşan modeller düzlemseldir. Bu nedenle model iyice yakınlaştırılır. Açıların limiti sıfıra yakın olacak şekilde eğrisel yüzeyler oluşturulur.

2-Eğrisel modellemede, yüzeyler eğriler ile ifade edilmektedir. Eğriler ise farklı noktaların birbirleri ile kesiştirilmesi sonucunda ortaya çıkar. Noktalar hayalidir. Her noktanın eğri üzerinde bir ağırlığı olduğu varsayılır. Noktaların ağırlığı, eğrinin o noktaya yakın olma ihtimalini de arttırmaktadır. Girintiler ve çıkıntılar eğrisel modellemede bu şekilde oluşturulur.

3-Dijital heykelleme, yaygın olarak kullanılan yöntemlerden birisidir. Yer değiştirme, hacimsel ve mozaik şeklinde dijital heykellemeler yapılabilmektedir. Burada, resim içerisinde gerekli noktalar bulunur ve bu şekilde modelleme yapılır.

Sonuç olarak, 3D modellemenin hayatımızın her alanına yerleştiğini görebiliriz. 3D modelleme kendi başına bir meslek olarak yapılabildiği gibi birçok meslek dalı için de bilinmesi gereken bir konudur. Örneğin, bir inşaat mühendisi 3D modelleme araçlarına hakim olmalıdır. Bazı kişiler ise 3D modellemeyi hobi olarak yapmaktadır. Üstelik 3D printer sahibi olan kişiler için bu durum oldukça keyiflidir. Sıfırdan ve var olmayan bir ürünü bilgisayar ortamında tasarlamak ve sonucunda da onu elle tutulabilir somut bir nesne haline dönüştürmek heyecan vericidir. 3D modellemeyi birtakım programlama dilini öğrenen birçok kişi basit düzeyde de olsa yapabilmektedir.

Yazıya Puan Ver
4 Kişi Puan Verdi
Konu Etiketleri: 3d-modelleme