Web Tasarım Formu


Nasıl Bir Web Sitesi Veya Hizmet Arıyorsunuz?

Başka Hangi Hizmetlere İhtiyacınız Olabilir ?

Tercih ettiğiniz bir platform var mı?

Projenizde kaç dil kullanılacak?

Lütfen listeden seçim yapınız.

Projenizden biraz bahsedebilir misiniz?

Bu alan zorunlu değildir.

 / 1000

(Firmanızın genel tanıtımı, ürün varsa siteye konulacak ürün sayısı, filtre ve karşılaştırma modülü olacak mı, yaklaşık sayfa sayısı, üyelik vb. bir sistem olacak mı, mevcut siteniz varsa ondan ne farkı olacak, ve diğer eklemek istediğiniz herşeyi buraya lütfen olabildiğince detay yazınız.)

Bir dosya göndermek ister misiniz?

Dosya Seç

Dosya seçilmedi...

Bu alan zorunlu değildir.

Bizimle nasıl iletişime geçmek istersiniz?

Nerelisiniz?

İl / İlçe / Mahalle selectbox seçimi olacak.

Size nasıl hitap edelim?

e-Fatura Nedir? Zorunlu mu? Avantajları Nelerdir?

e-Fatura Nedir? Zorunlu mu? Avantajları Nelerdir?
e-Fatura Nedir? Zorunlu mu? Avantajları Nelerdir?
26/12/2020
0 Yorum
Kader P.
1165

e- Fatura, elektronik ortamda hazırlanan bir fatura çeşididir. Maliye sunucuları üzerinden alıcılara ya da satıcılara iletilen bu fatura, kağıda basılmayan ve bu bağlamda iptal, itiraz ya da iade süreleri kağıt fatura ile kıyaslandığında farklılık gösteren bir fatura türüdür.

e-Fatura Mükellefi Kimlerdir? e-Fatura Zorunlu Mudur?

Önceki yıllar baz alınarak gerçekleştirilen e-fatura mükellef olma kriteri, e-ticaret dışında olan sektörlerde cironun 10 milyon ve üzeri olmasıydı. Yani 10 milyon ve üzeri cirosu bulunan firmaların, e-fatura kullanması zorunluydu. Örneklendirmek gerekirse; 2018 yılının başlangıcında brüt satış hasılatı 10 milyon TL ya da 10 milyon TL’nin üzerinde olan bir firmanın, 2020 yılı geldiğinde elektronik fatura sistemine geçiş yapması zorunlu idi. Ancak, GİBT tarafından yayınlandığı bilinen yeni tebliğ ile, ciro limitleri düşürüldü. 2021 yılında geçerli olacak e-fatura kullanım geçerliliği ise şu şekilde belirlendi.

“ 2019 ya da 2020 yıllarında cirosu 5 milyon ve bunun üzeri olan firmaların, 1 Temmuz 2021 tarihine kadar e-fatura ve e-arşiv fatura sistemlerine; 1 Temmuz 2020 tarihinden sonra elektronik fatura mükellefi olan firmaların ise 1 Ocak 2021 tarihinde e-defter uygulamasına geçiş yapmaları zorunlu hale getirildi.

Yukarıda verilmiş olunan bilgilere ek, e-fatura ve e–arşiv fatura ile ilgili şunu söylememiz mümkündür; online fatura herkes için zorunlu kılınmış olunmasa da, sunduğu avantajlar bakımından avantajlı olması sebebi ile herkese önerilmektedir. e-Fatura sistemine kayıt olmadan, e fatura gönderme imkanına sahip olmak ise söz konusu değildir. Bahsedilmiş olunan e fatura avantajları ve bu avantajlar ile ilgili detaylar ise aşağıda verildiği gibidir.

e-Fatura Avantajları Nelerdir?

  • E fatura ile elde edilmesi muhtemel olan en büyük avantaj şudur; e fatura, maliyet avantajı sağlar. Sağladığı maliyet avantajını ise, operasyonel yükü azaltarak destekler.
  • E-Fatura, kağıt, zar, mürekkep, fatura, mutabakat ve arşivleme gibi giderlerin ortadan kalkmasını mümkün kılar.
  • Kağıt fatura için var olan birim başı ortalama maliyet, 8 ila 10 TL arasındadır. E-Fatura ve e-arşiv fatura için bu maliyetin ortalama 17 kuruş olduğunu söylemek mümkündür.
  • Elektronik fatura, kağıt faturalara kıyasla çok daha hızlı hazırlanır. Bu da zamandan tasarruf sağlar. Kişiler, sağladıkları bu zaman tasarrufu sayesinde diğer önemli işlerine daha fazla odaklanma imkanı elde ederler.
  • Elektronik faturanın müşterilere ulaşma hızı oldukça yüksektir.
  • E-fatura bağlamında meydana gelmesi muhtemel olan hatalara anında müdahale edilebilir. Bu da, hatalardan kaynaklı olarak ortaya çıkması muhtemel olan gecikmelerin önüne geçilmesini mümkün kılar.
  • Elektronik fatura ve e-arşiv faturada, faturanın müşterinin eline geçip geçmediği; ele geçen faturanın müşteri tarafından açılıp açılmadığı tespit edilebilir.
  • Yasal olarak bakıldığında, bir kağıt faturanın saklanması gereken süre 10 yıldır. Bu da özellikle iş hacmi yüksek olan firmalar için büyük bir sorundur. Çünkü on yıl saklanması gereken faturaların sayılarının fazla olması, firmalar açısından arşivleme sorunu ortaya çıkmasına neden olmaktadır. E-fatura ve e-arşiv fatura ile bu durumun sona erdiğini ve arşivlemenin dijital ortamda gerçekleştiğini söylemek mümkündür.
  • Fatura saklamanın zamanla beraberinde getireceği arşivleme maliyeti ve hareket alanı kısıtı, elektronik fatura ile önlenmiş olunur.
  • Muhasebeci ile entegre bir çalışma yürütülebilir. Bu da, muhasebe süreçlerinin hızlanmasını ve kolaylaşmasını sağlar.
  • Muhasebeci ile entegre çalışma imkanının elde edilmesi, ay sonu iletilmesi gereken faturaların önüne geçer ve bu bağlamda senkronize bir çalışma yürütülmesi sağlanır. Bu da, olası hataların önüne geçilmesini mümkün kılar.
  • 2014 yılı itibari ile elde edilen verilere göre, Türkiye’de e fatura sistemi sayesinde 100 bin ağaç kesilmekten kurtulmuştur. Bu da, elektronik faturanın doğa ile dost olduğunun bir göstergesidir.
Yazıya Puan Ver
1 Kişi Puan Verdi
Konu Etiketleri: