Web Tasarım Formu


Nasıl Bir Web Sitesi Veya Hizmet Arıyorsunuz?

Başka Hangi Hizmetlere İhtiyacınız Olabilir ?

Tercih ettiğiniz bir platform var mı?

Projenizde kaç dil kullanılacak?

Lütfen listeden seçim yapınız.

Projenizden biraz bahsedebilir misiniz?

Bu alan zorunlu değildir.

 / 1000

(Firmanızın genel tanıtımı, ürün varsa siteye konulacak ürün sayısı, filtre ve karşılaştırma modülü olacak mı, yaklaşık sayfa sayısı, üyelik vb. bir sistem olacak mı, mevcut siteniz varsa ondan ne farkı olacak, ve diğer eklemek istediğiniz herşeyi buraya lütfen olabildiğince detay yazınız.)

Bir dosya göndermek ister misiniz?

Dosya Seç

Dosya seçilmedi...

Bu alan zorunlu değildir.

Bizimle nasıl iletişime geçmek istersiniz?

Nerelisiniz?

İl / İlçe / Mahalle selectbox seçimi olacak.

Size nasıl hitap edelim?

IP Adresi Nedir? IP Adresi Nasıl Bulunur? Ip Adresinizi Tespit Edin!

IP Adresi Nedir? IP Adresi Nasıl Bulunur? Ip Adresinizi Tespit Edin!
IP Adresi Nedir? IP Adresi Nasıl Bulunur? Ip Adresinizi Tespit Edin!
10/09/2020
0 Yorum
Hilal D.
9860

IP adresi birçoğumuzun aşina olduğu bir kavramdır. Emniyetten yazılıma kadar çoğu alanda IP adresi bilgisine başvurulmaktadır. Peki IP adresi nedir?

Ip Adresi Nedir kavramını nasıl açıklayabiliriz? IP adresi nasıl bulunur ve polis IP adresini nasıl bulur konularına burada cevap vereceğiz.

IP adresi, uzun adıyla Internet Protokolüdür. Kısaca tanımlayacak olursak, internet üzerinden iletişim kurabilmek ve veri aktarımı için kullanılır. IP adresi internete bağlı olan her cihazda mecburi olarak olmak zorundadır. Her cihazın IP adresi farklıdır. IP adresini oluşturan sayılar belirli bir düzen içerisinde yalnızca bir cihaza aittir. Bu sayede internet üzerinden gönderilen verilerin doğru kişiye gönderilmesine yardımcı olur. IP adresine sahip iki cihaz aynı ağda olmasalar bile yönlendiriciler sayesinde birbirleri ile iletişim kurabilirler.

IP adresini bu kadar önemli yapan şey yalnızca internet üzerinden gönderilen verilere yol göstericilik yapması değildir. İletişimin internet üzerinden gerçekleşmesinde başrol oyuncusu da IP adresidir. Örneğin, bir internet sunucusuna IP adresi yazılarak bağlanılabilir. Çünkü bu adres, o sayfayı tanımlar. Diğer bir deyişle, bizlerin herhangi bir web sitesine giriş yapabilmemizin arka planında IP adresleri vardır. Ancak pratik bir yöntem olmamasından dolayı web sitelerine giriş yapmak için IP adresleri değil alan adları kullanılır. Alan adları herkesin akılda tutabileceği ve rahat bir çözümdür.

IP, ilk kez 1974 yılında Vint Cerf ve Bob Khan tarafından tanıtıldı. İlk tanıtımı orijinal iletim kontrol programı kapsamında bağlantısız bir datagram hizmeti olarak yapıldı. İnternet Protokolü olarak bilinen IP’nin ilk büyük sürümü “İnternet Protokolü Sürüm 4”tür. IPv4 olarak da karşımıza çıkar. Ancak teknolojinin hızla gelişmesi nedeniyle talep ve kullanıcı sayısı da arttı. Sayı kombinasyonunun yetersiz kalabilmesi durumuna karşın IPv4’ü devralmak üzere IPv6 ortaya atıldı. Ip adresi nedir sorusunu kısaca bu şekilde cevaplayabiliriz.

IPv4
IPv4 günümüzde birçok kullanıcının sahip olduğu IP adresi biçimidir. 32 bitten oluşur. Kullanım kolaylığı için noktalarla ayrılmış onluk tabanındaki 4 sayıyı içerir. 4 parçadan her biri oktet olarak adlandırılır. Her bir oktet 0-255 arasında olabilir. Bu sistem ile 3 milyardan fazla IP adresi üretilebilir.

  • Örnek IPv4: “252.253.254.255”

IPv6

IP adreslerinin bloklanması ve kullanıcıların talebinin artması üzerine IPv6 geliştirilmiştir. 128 bitten oluşur ve bu çok uzun bir IP adresi anlamına gelir. IPv4’ün açıkları bu sürüm ile kapatılmıştır. Yoğunlaşan ağ trafiğini çözümlemesi amaçlanmaktadır.

Hızlı IP adresi öğrenmek için tıklayın.

Statik IP Numarası ve Dinamik IP Numarası

Adından da anlaşılacağı üzere bu iki IP adresinin farkı birisinin sabit diğerinin ise değişken olmasıdır. Statik IP numarası hiçbir zaman değişmez, her zaman aynı kalır. Dinamik IP numarası ise internete her girişte değişir. Geçici olarak kullanıcıya tanımlanan bu adresi arayüz otomatik olarak yapıyor. Statik IP adreslerini ise arayüz değil servis sağlayıcısı tanımlıyor.

IP Adresi Hangi Kısımlardan Oluşur?

IP adresleri Network ID ve host ID olarak adlandırılan iki kısımdan oluşmaktadır. Temelinde 1 ve 0’lar yatar. Network ID, cihazın hangi ağa bağlı olduğu hakkında bilgi verir. Host ID ise üç hanelik son okteti oluşturur ve cihazın nerede olduğunu belirtir.

DNS Sunucuları

Domain Name System kelimelerinin kısaltmasıdır. Yönlendiricilerin ve tarayıcıların alan adlarını IP adresine, IP adreslerini ise alan adlarına dönüştürmede kullanılır. DNS sunucuları, kullanıcılar için tüm alan adlarını ve IP adreslerini kayıt altına alır. Telefonunuzda bulunan Rehber kısmına benzetebilirsiniz. Hem telefon numaraları hem de sizin bu telefon numaralarını nasıl kaydettiğiniz rehberinizde saklanır. Telefon numaraları IP adreslerine, kişi adları ise alan adlarına benzetilebilir. 

Yönlendiriciniz, ISS’niz hangi DNS sunucu veya sunucularıyla çalışıyorsa onunla çalışması için yapılandırılmıştır. İnternete bağlı olduğunuz cihaz, yönlendiricinize tarayıcı vasıtasıyla bir mesaj gönderir. Bu mesajda sizin hangi web sitesini görmek istediğiniz yer alır. Bu mesaj üzerine yönlendiriciniz DNS sunucusuna bağlanır. Çok kısa bir süre içerisinde girdiğiniz alan adını IP adresine dönüştürür. Bu sayede açmak istediğiniz web sitesi karşınıza gelir.

IP Adresi Nasıl Bulunur?

Başka birisinin IP adresini nasıl öğrenebiliriz veya kendi IP adresimizi nasıl öğrenebiliriz konusuna gelince IP adresi öğrenmek konusunda bir çok yol ve yöntem vardır.

  1. Komut işlemini kullanarak IP adresi bulma
  2. Windows ve R tuşuna aynı anda basarak açılan ekrana “CMD”yazın ve Enter tuşuna basın.
  3. “ipconfig” yazarak Enter tuşuna basın.

Yukarıda verilen adımları takip ettiğinizde bilgisayarınızdaki tüm ağ bağlantı bilgilerini görebilirsiniz. Bağlantılar bölümünde Etkin Bağlantı, Kablosuz Ağ Bağlantısı, Ethernet veya Yerel Ağ Bağlantısı seçenekleri yer alabilir. Aktif olan bağlantı türünüzde IPv4 bilgisi IP adresinizdir. Yukarıdaki 3 adımda  IP adresinizi bulmuş ve IP adresinizi öğrenmiş olursunuz. 

Ağ bağlantılarını kullanarak IP adresi bulma

  1. Başlat Menüsüne gelin.
  2. Denetim Masası’nı Açın.
  3. Ağ Bağlantılarım Seçeneğine Tıklayın.

Yukarıdaki ağ bağlantılarını kullanarakta IP adresinizi bulabilirsiniz.

Yazıya Puan Ver
2 Kişi Puan Verdi
Konu Etiketleri: ip-adresi