Web Tasarım Formu


Nasıl Bir Web Sitesi Veya Hizmet Arıyorsunuz?

Başka Hangi Hizmetlere İhtiyacınız Olabilir ?

Tercih ettiğiniz bir platform var mı?

Projenizde kaç dil kullanılacak?

Lütfen listeden seçim yapınız.

Projenizden biraz bahsedebilir misiniz?

Bu alan zorunlu değildir.

 / 1000

(Firmanızın genel tanıtımı, ürün varsa siteye konulacak ürün sayısı, filtre ve karşılaştırma modülü olacak mı, yaklaşık sayfa sayısı, üyelik vb. bir sistem olacak mı, mevcut siteniz varsa ondan ne farkı olacak, ve diğer eklemek istediğiniz herşeyi buraya lütfen olabildiğince detay yazınız.)

Bir dosya göndermek ister misiniz?

Dosya Seç

Dosya seçilmedi...

Bu alan zorunlu değildir.

Bizimle nasıl iletişime geçmek istersiniz?

Nerelisiniz?

İl / İlçe / Mahalle selectbox seçimi olacak.

Size nasıl hitap edelim?

Mentor Nedir?

Mentor Nedir?
Mentor Nedir?
30/05/2020
0 Yorum
Hilal D.
2603

 Mentor veya mentör kelimesi genelde iş hayatında karşımıza çıkar. TDK mentor kelimesinin anlamı için “Herhangi bir iş yerinde farklı görevlerde çalışarak deneyim kazanmış olan, danışan kişinin hedefine ulaşmasını sağlayacak yolu bulmasına yardımcı kimse.” olarak tanım yapmıştır. Özetle mentor, akıl hocası anlamına gelir. Bu kavramın oluşumu mitolojiye dayanmaktadır. Mentor, İthaka adasının kralı Odysseus’un yakın bir dostudur. Odysseuses, Truva savaşına giderken arkadaşı Mentor’a, bildiği her şeyi oğlu Telemakhos’a da öğretmesini söyler. Mentor bu süre boyunca Telemakhos’a yapması gerekeni söylemeden nasıl yapması gerektiğini öğretir. Yani yol göstericilik yapar. Türk tarihinde bu durum lala, atabey olarak karşımıza çıkar.

Mentörlerin ne iş yaptıkları ve bize nasıl bir katkı sağladığı merak edilen sorulardandır. Mentörlük hizmeti alan kişilerin başarılarının artması amaçlanır. Mentor, bilgi aktarımı yapar. Danışan kişilerin, yaptıkları işlerde motivasyonlarının artmasını sağlar. Mentor olmak için belirli kurslar vardır. Bu kurslar mentor olmanın bir şartı değildir ancak mentörlerin yolunda olumlu bir etki yaratır. 

Mentörlük yapmak isteyen kişiler belirli özelliklere sahip olmalıdırlar. Öncelikle, sürekli olarak danışanıyla irtibat halinde olacakları için iletişimi kuvvetli kişiler bu alana yönelmelidir. Mentörlük hizmeti alan kişiler devamlı olarak yol haritalarının çizilmesine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle mentörlük yapacak kişi, işini seven ve istekli biri olmalıdır. Bu durum bir nevi usta-çırak ilişkisidir. Mentörler, bilgilerini ve tecrübelerini alanında yeni kişilere aktarırlar. Paylaşım sırasında mentörler büyüklenme yapmamalıdır. Kendisini överek karşısındakini aşağılamamalıdır. Mentörlerin mütevazi kişiler olması gerekir. Mentörler her ne kadar alanlarında iyi olsalar bile bazı durumlarda hizmet verdikleri kişinin sorularına cevap bulamayabilirler. Bu tip durumlarda mentörlerin araştırmacı bir kişiliğini ortaya çıkarması gerekmektedir. 

NEDEN MENTÖRLERDEN DESTEK ALMAYA İHTİYAÇ DUYULUR?

Neden mentörlerden destek alınır sorusunu bir örnekle açıklayalım. Bir kaynar su düşünelim. Çoğu insan hayatlarında kaynar su ile bir kaza hiç yaşamamıştır. Ancak istisnasız herkes kaynar su yakınındayken temkinli davranır. Çünkü zamanında bazı insanların, kaynar su sebebi ile vücutlarında yanıklar oluşmuştur. "Kaynar su var, dikkat et yanarsın” diye bizlere öğretilmeseydi, kaynar suyun hasar verici bir şey olduğunu anlamak için yaşamış ve yaşayan herkesin hayatlarında en az bir kez bu kazayı geçirmiş olmaları gerekirdi. Aslında insanlar yaşamları boyunca farkında olmadan hem mentörlük hizmeti alıyor hem de zamanı geldiğinde mentörlük hizmeti veriyor. İş alanında da mentörlük hizmeti almak bahsettiğimiz durumla aynıdır. İş hayatımızda her zorluğu veya güzelliği yaşayamayız. Bu nedenle bunu yaşamış kişilerden yani mentörlerden tecrübe aktarımı yapmamız gerekir. İş hayatında karşılaşılan olay nasıl yönetilmeli, hangi durumda ne yapılmalı gibi sorulara cevap mentör yardımı ile bulunmalıdır. Mentörlere ihtiyaç duyulan bir başka konu ise uğraştığımız işte, zaman zaman yaşadığımız motivasyon kayıplarıdır. İş hayatındaki moral ve motivasyon düşüklüğü arkadaşlar ile konuşulup destek alınabilecek bir konu değildir. Alanında uzman birinin bu konuda destek sağlaması ve yol göstermesi bizlerin yararına olacaktır.

MENTEE NEDİR?

Yazımızın başından bu yana danışan veya mentörlük hizmeti alanlar olarak bahsettiğimiz kişilere mentee (menti) denir. İş hayatında başarılı olmak isteyen, kendine bir yol haritası arayanlar, mentörlük hizmeti almaya başladığında o kişiler mentee olarak adlandırılır. Bir olayda son karar mentiye aittir. Mentor, olaylarda yalnızca mentee için akıl hocalığı yapar.

MENTÖRLÜK ÜCRETLİ Mİ?

Profesyonel olarak mentörlük hizmeti almak ücretlidir. Mentörlük hizmeti için tam olarak bir fiyat vermek doğru olmaz. Mentörün tecrübesi, geçmiş başarıları ve hizmet kapsamı alınan hizmetin maddi karşılığını belirler. Bu işi gönüllü olarak yapan kişiler de bulunur. Ancak uzun soluklu olmadığından dolayı pek tercih edilmez.

Yazıya Puan Ver
4 Kişi Puan Verdi
Konu Etiketleri: