Web Tasarım Formu


Nasıl Bir Web Sitesi Veya Hizmet Arıyorsunuz?

Başka Hangi Hizmetlere İhtiyacınız Olabilir ?

Tercih ettiğiniz bir platform var mı?

Projenizde kaç dil kullanılacak?

Lütfen listeden seçim yapınız.

Projenizden biraz bahsedebilir misiniz?

Bu alan zorunlu değildir.

 / 1000

(Firmanızın genel tanıtımı, ürün varsa siteye konulacak ürün sayısı, filtre ve karşılaştırma modülü olacak mı, yaklaşık sayfa sayısı, üyelik vb. bir sistem olacak mı, mevcut siteniz varsa ondan ne farkı olacak, ve diğer eklemek istediğiniz herşeyi buraya lütfen olabildiğince detay yazınız.)

Bir dosya göndermek ister misiniz?

Dosya Seç

Dosya seçilmedi...

Bu alan zorunlu değildir.

Bizimle nasıl iletişime geçmek istersiniz?

Nerelisiniz?

İl / İlçe / Mahalle selectbox seçimi olacak.

Size nasıl hitap edelim?

Wix mi? Wordpress mi? Hangisi Daha iyi? Hangisini Kullanmalıyım?

Wix mi? Wordpress mi? Hangisi Daha iyi? Hangisini Kullanmalıyım?
Wix mi? Wordpress mi? Hangisi Daha iyi? Hangisini Kullanmalıyım?
19/11/2020
0 Yorum
Hilal D.
3725

Wordpress’i web site kurulumlarından uzun zamandır tanıyoruz. Wix ise Youtube reklamlarından karşımıza çıkan yeni sayılabilecek bir uygulamadır. Web site kurmak isteyen kişiler için Wix mi yoksa Wordpress mi daha kullanışlı bu yazımızda inceleyeceğiz.

Bu ikili arasında çok önemli bir fark vardır. Her ikisi de site kurma aracıdır Ancak Wix, bir site kur platformudur. Herhangi bir kodlama yapmadan hazır bir şekilde web site yapmanı için araçlar sağlar. Siz sadece web sitenizde olmasını istediğiniz araçlara tek tıkla ulaşırsınız. Ancak bir web site kurucu ile yapabilecekleriniz sınırlı ölçüdedir. Wordpress bir içerik yönetim sistemidir. Her türde ve sınırsız şekilde web sitesi ortaya çıkarmanızı mümkün kılar.

Bir site kurucu ve içerik yönetim sistemi arasındaki fark hosting’e duyulan ihtiyaçtır. Web site kurucu yani Wix ile web sitesi kurduğunuzda hosting’e ihtiyaç duymazsınız. Kurulan site otomatik olarak kendi sunucularında depolanır. Wordpress ile web sitenizin online olabilmesi için kendi web hostunuzu satın alıp planlamanız gerekmektedir. Bu sayede web sitesinin performansı ve güvenliği artar. Wordpress olarak bahsettiğimiz CMS aslında Wordpress.org’tur. Wordpress.com ise Wix ile benzerdir ve hosting’e ihtiyaç duyulmaz.

  1. POPÜLERLİK

Hangisi daha popüler sorusunun kesin cevabı Wordpress’tir. Tüm dünyadaki web sitelerinin altyapısının %35’i Wordpress’tir. Bu oran 2017 yılı verilerine göre yaklaşık 19 milyona denk gelmektedir. Wix ise 2 milyon civarında web sitesine ev sahipliği etmektedir.

  1. KULLANIM KOLAYLIĞI

Kullanım kolaylığı olarak bahsettiğimiz özellik bir web sitesi kurma aracı seçerken aylarca öğrenmeniz gerekmemesidir. Bu açıdan bakıldığında Wordpress oldukça kolay olmasına rağmen Wix kusursuzdur. Hesabınızı oluşturduğunuz andan itibaren her şeyi rahatlıkla bulabileceğiniz kontrol paneline erişebilirsiniz. Kullanıcıya daha az yetki verip daha hızlı adaptasyon süreci sağlar.

  1. ÖZELLEŞTİRME

Wordpress, açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemidir. Bu nedenle yapabileceklerinizin sınırı yalnızca hayal gücünüz ve yeteneğinizdir. Dilerseniz bir geliştirici ile anlaşıp hayal ettiklerinizi ona tasarlatabilirsiniz. Wix ise tema görünümlerinin bu denli değişimine izin vermemektedir. Sistemine müdahale yapılamaz.

  1. E-TİCARET

WooCommerce, dünyadaki en popüler e-ticaret platformudur ve bir Wordpress eklentisidir. Bu da Wordpress’in e-ticaret konusunda rakipsiz olduğunu gösterir. Wix’te de ilgili paketi seçerek e-ticaret sitesi oluşturabiliyorsunuz ama dönüşüm takibi ve müşteri girişi gibi özelliklere izin verilmiyor.

  1. DESTEK

Burada önemli olan nokta popülerlik. Wordpress oldukça geniş bir kitle ile çalıştığından dolayı hakkında birçok blog ve forum sayfası açılmış durumdadır. Hem interneti hem de bu forum sayfalarını kullanarak sorunlarınıza kolayca çözüm bulabilirsiniz. Wix içinse böyle bir durum henüz kısıtlı. Çok fazla kullanıcı olmadığından dolayı hakkında pek fazla konuşulmuyor. Kendi teknik destek ekiplerinden bilgi alabileceğiniz gibi Wix’in sayfasında makale ve videoları da bulabilirsiniz.

  1. GÜNCELLEŞTİRMELER

Wordpress, güvenlik açığı oluşturmamak için her 40 günde bir güncelleştirme getirmektedir. Gününde yapılmayan güncelleştirmeler de web sitesinin yavaşlamasına, çökmesine veya bazı fonksiyonların kısıtlanmasına yol açabilir. Eğer bir firmadan hizmet almıyorsanız bu güncelleştirmelerin hepsini kendiniz yapmanız gerekmektedir. Wix’te ise böyle bir sorun yoktur. Wix tüm güncelleştirmeleri kendisi otomatik olarak yapar.

  1. ÜCRETLER

Wordpress ile web sitesi kurduğunuzda ücreti siz belirliyorsunuz. Web sitenizde nelerin olmasını veya olmamasını istiyorsanız bu şekilde ücretler karşınıza çıkıyor. Sunucuyu yükseltip kaynakları arttırarak milyonlarca kişiye web sitenizin kapılarını açabilirsiniz. Wix ise aylık belirli ücretlere sahiptir. Bu nedenle de sizi sınırlar. En yüksek paketi 20 GB alan sunmaktadır.

  1. ÇOKLU KULLANICI DESTEĞİ

Wordpress, farklı yazarları ve farklı yetkileri desteklemektedir. Wix ise yalnızca bir kullanıcının içerik eklemesine izin veriyor.

  1. GÜVENLİK

Hiçbir platform size 0 güvenlik sağlayamaz. Amaç bu riski en aza indirebilmektir. Wix, web sitelerini kendisi barındırmaktadır. Kullanıcılar temel yazılımı düzenleyemezler. Bu nedenle zayıf noktalar daha azdır. Kendi kendisini güncellediği için de güncelleme açıklarıyla karşılaşmazsınız. Wix, güvenlik açısından oldukça iyi bir izlenim verse de geçmişte yaşadığı güvenlik sızıntıları göz ardı edilemez. Sık karşılaşılan bir durum olmasa da kusursuz olmadığını belirtmek gerekir.

Wordpress ise birçok web sitesinde imzasını taşıdığından dolayı saldırganların en önemli hedef noktasıdır. Ama kendisi güvenlik konusunda çok hassas olduğu için güncellemeleri 40 günde bir size sunar. Böylelikle güvenlik açıklarını kapatmış olur. Ayrıca kendiniz de Wordpress üzerine güvenlik eklentileri yapabilirsiniz. Saf haliyle bakıldığında Wix ve Wordpress güvenlik açısından eşit konumda gözükse de yapacağınız eklentilerle Wordpress’i bir adım öne geçirebilirsiniz.

  1. SEO

Wordpress, Yoast SEO eklentisiyle bu konuda tartışmasız bir numara. Wix ise kendi sunduğu imkanlarla kısıtlıdır. Yine de SEO optimizasyonu kullandığınız platforma değil içeriğinizin kalitesine bakmaktadır. İçeriğiniz ne kadar kaliteliyse arama motorlarıyla ilişkiniz de o kadar güzel olur.

HANGİSİ TERCİH EDİLMELİ?

Yukarıda bahsettiğimiz maddeler dışında altyapı tercihinizde etkili birçok faktör vardır. Bu konuda iyi araştırma yapmalı ve her platformun size sunacağı imkanları enine boyuna ölçmelisiniz. Genel olarak yorumlayacak olursak, eğer büyük hedefleriniz varsa Wix bir süre sonra sizlere yetersiz gelecektir. Hedef kitlenizi büyütemeden yerinizde saymanıza neden olabilir. Ayrıca Wix gibi site kurucular sizleri çekebilmek için kendinizin çok kolay yapabileceğini hissettirip aylık cüzi ücretler sunarlar. Oysaki web sitesi yapmak yalnızca yazı yazmak veya resim yüklemek demek değildir. Büyük paralar kaybetmeseniz de zamanınızın boşa gideceğini göz önüne alıp kararınızı bu doğrultuda vermelisiniz.

Yazıya Puan Ver
14 Kişi Puan Verdi
Konu Etiketleri: wix ucretsiz-wordpress-temalari