Web Tasarım Formu


Nasıl Bir Web Sitesi Veya Hizmet Arıyorsunuz?

Başka Hangi Hizmetlere İhtiyacınız Olabilir ?

Tercih ettiğiniz bir platform var mı?

Projenizde kaç dil kullanılacak?

Lütfen listeden seçim yapınız.

Projenizden biraz bahsedebilir misiniz?

Bu alan zorunlu değildir.

 / 1000

(Firmanızın genel tanıtımı, ürün varsa siteye konulacak ürün sayısı, filtre ve karşılaştırma modülü olacak mı, yaklaşık sayfa sayısı, üyelik vb. bir sistem olacak mı, mevcut siteniz varsa ondan ne farkı olacak, ve diğer eklemek istediğiniz herşeyi buraya lütfen olabildiğince detay yazınız.)

Bir dosya göndermek ister misiniz?

Dosya Seç

Dosya seçilmedi...

Bu alan zorunlu değildir.

Bizimle nasıl iletişime geçmek istersiniz?

Nerelisiniz?

İl / İlçe / Mahalle selectbox seçimi olacak.

Size nasıl hitap edelim?

e-Lojistik Nedir? e-Lojistik Geliştirme ve Prensipleri

e-Lojistik Nedir? e-Lojistik Geliştirme ve Prensipleri
e-Lojistik Nedir? e-Lojistik Geliştirme ve Prensipleri
26/08/2020
0 Yorum
Ö.Faruk
2405

Son dönemlerde Google arama motorunda en çok arananların başında"  e-lojistik nedir "  kelimesi çıkıyor. Gerçekten e-lojistik nedir? e-lojistik nasıl bu kadar gelişti? e-lojistik nasıl geliştirilir bütün bunların tüm cevabını bu makalemizde anlatacağız.

E-LOJİSTİK NEDİR?

E-lojistik, lojistik işlerinin elektronik tabanlı yürütülmesidir. Özellikle e-ticaret sitelerinin artmasıyla lojistik hizmetleri de elektronik ortama taşınmıştır. e-lojistik nedir soruna kısaca bu şekilde cevap verebiliriz. 

E-ticaret sitesinden alışveriş yapan bir kişinin ürünü zamanında ve güvenilir şekilde teslim alması lojistik hizmetlerinin görevidir. E-ticaret hizmetlerinin gelişmesine bağlı olarak gelişmekte ve arka planda çok önemli bir rol üstlenmektedir. E-lojistik, malın tedarik aşamasından müşteriye ulaşmasına kadar birçok faaliyette bulunmaktadır.

E-lojistik aslında geleneksel lojistik hizmetlerine teknolojinin de dahil olmasıdır. Bilgi akışı teknoloji ile birlikte işlenmektedir. Bu sayede kusursuz bir operasyon sürecine imza atılmaktadır. E-lojistik, online ticaret satışlarına tam entegre olarak hem müşteriyi hem de firmayı memnun etmektedir.

E-lojistiği geleneksel lojistik hizmetlerinden ayıran en önemli özellik e-lojistik hizmetlerinin bilişim teknolojileri ile desteklenmesidir. Ayrıca e-lojistik hizmetlerine iş ortakları ve müşteriler de dahil olmaktadır. Örnek vermek gerekirse müşteriler tedarikçilerin stok durumunu görebilir. E-lojistik süreci içerisinde yer alan her kişi teknoloji sayesinde operasyon sürecinde daha çok kontrol olanağına sahip olur. Geleneksel lojistik hizmetinde araç, park yeri, depo gibi fiziksel konular ele alınmalıdır. Esas olan ise işin yapılmasıdır.

E-lojistik hizmetlerinin yaptığı işler geleneksel lojistik faaliyetlerine göre çok daha fazladır. İnternet sayesinde bir mağazaya milyonlarca kişi ulaşabilmektedir. Bu nedenle eskiye göre çok daha fazla sipariş alınmakta ve çok çeşitli bölgelere taşınmaktadır. Geleneksel lojistik hizmetlerinde olduğu gibi bu kadar fazla siparişin manuel olarak yürütülmesi büyük karışıklıklara neden olacaktır. E-lojistik sayesinde tüm süreç bilgisayar ortamından yürütülmektedir. Eskiden olduğu gibi küçük araçlarla küçük siparişler taşınmasının yerini büyük araçlar ve büyük siparişler almıştır.

E-LOJİSTİK FAALİYETLERİ NASIL GELİŞİR?

  • Depo Yönetimi

Depo yönetimi, e-lojistik faaliyetlerinde büyük önem taşımaktadır. Deponun düzenli olması lojistik hizmetlerinde hız kazandıracaktır. Depodaki ürünlerin yerleşimi, düzenlenmesi, raf sistemi, paketleme alanı ve kargoların araca yüklendiği alanın doğru şekilde kullanılması hem yanlış sipariş gönderiminin önüne geçer hem de hızlı bir süreç sağlar.

  • Web Sitesinin Geliştirilmesi

Kullanıcılar internet üzerinden alışveriş yaparken alacakları ürünün stok durumunu merak ederler. Web sitesinden stok durumunun gösterilmesi gerekmektedir. Daha sonra sipariş edilen ürünün kargo faaliyetlerini müşterilerinize sunmalısınız. Ürünün ne zaman teslim olacağının müşteriye sunulması satıcı için de daha planlı bir işleyiş demektir. Bu nedenle web sitesinde lojistik alanında düzenlemeler yapılmalıdır.

  • İade Yönetimi

İade edilmiş ürünler hem zaman hem de maddi açıdan kayıplara sebep olmaktadır. Pazarlama ve lojistik işlemlerini aşarak teslim edilen ürün geri dönmektedir. Alınan iadeler sistemde tutulmalıdır ve ürünlerin karışıklığa uğramaması için iyi ölçüde düzene sahip olunmalıdır.

  • Ürün Paketlenmesi

Ürünün müşteri ile tanıştığı ilk nokta paketlemesidir. Öncelikle ürünlerin hasar görmemesi için doğru şekilde paketlenmesi gerekmektedir. Doğru paketlenmemiş ürünler müşteri kaybetmeye, zamandan ve maddi açıdan kayıplara neden olmaktadır. Tam tersi olarak düzgün paketlenmiş ve sağlam bir şekilde ürün teslim edilmiş ise hem lojistik firmasına hem de satıcıya müşteri kazandırılacaktır.

E-LOJİSTİK PRENSİPLERİ

  • Standartlık: Malzeme, hizmet ve usullerde uluslararası standartlara uyulmalıdır. Bu sayede ekonomik katkı sağlarken zamandan da tasarruf edilmelidir.
  • Ekonomiklik: Lojistik hizmetlerinde gereken kaynakların önceden tahsis edilmesi işlemidir. Bu sayede ekonomik tasarruf sağlanmaktadır.
  • Yeterlilik: Aşırı stok yapılmamalıdır. Deponun maksimum sınırı belirlenmeli ve üzerine çıkılmamalıdır. Aksi takdirde karışıklıklar meydana gelebilmektedir.
  • Değişime uyum sağlama: Alışık olunmayan durumlar meydana geldiğinde uyum sağlanmalıdır.
  • Şeffaflık: Operasyon süreci rahatlıkla izlenebilmelidir. Müşteri tarafından da kargosunun nerede olduğu ve ne zaman teslim alacağı bilinmelidir.
  • Güvenilirlik: Müşterinin de satıcının da lojistik firmasına güvenmesidir.

 

Yazıya Puan Ver
0 Kişi Puan Verdi
Konu Etiketleri: