Web Tasarım Formu


Nasıl Bir Web Sitesi Veya Hizmet Arıyorsunuz?

Başka Hangi Hizmetlere İhtiyacınız Olabilir ?

Tercih ettiğiniz bir platform var mı?

Projenizde kaç dil kullanılacak?

Lütfen listeden seçim yapınız.

Projenizden biraz bahsedebilir misiniz?

Bu alan zorunlu değildir.

 / 1000

(Firmanızın genel tanıtımı, ürün varsa siteye konulacak ürün sayısı, filtre ve karşılaştırma modülü olacak mı, yaklaşık sayfa sayısı, üyelik vb. bir sistem olacak mı, mevcut siteniz varsa ondan ne farkı olacak, ve diğer eklemek istediğiniz herşeyi buraya lütfen olabildiğince detay yazınız.)

Bir dosya göndermek ister misiniz?

Dosya Seç

Dosya seçilmedi...

Bu alan zorunlu değildir.

Bizimle nasıl iletişime geçmek istersiniz?

Nerelisiniz?

İl / İlçe / Mahalle selectbox seçimi olacak.

Size nasıl hitap edelim?

Sıralama Algoritmasını Yakalamak; Google’ın Dilini Konuşuyoruz

Sıralama Algoritmasını Yakalamak; Google’ın Dilini Konuşuyoruz
Sıralama Algoritmasını Yakalamak; Google’ın Dilini Konuşuyoruz
06/10/2021
0 Yorum
Banu Horoz
756

Google’ın sıralama algoritmasını yakalamak çok önemlidir. Eğer sitelerinizi doğru şekilde tasarlar ve doğru uyumları yakalayabilirseniz siteniz Google’da ön plana çıkabilir. Bu algoritmayı yakalamanın pek çok yolu vardır. Fakat bu süreç bu algoritmada yer almanız ile sonlanmaz. Aynı zamanda sürekli güncel kalmalı, yenilikleri takip etmeli ve siteyi asla boş bırakmamalısınız.

Bu süreçte başta SEO uyumu olmak üzere önem arz eden birçok durum bulunur. Burada amacınız Google’ın sitenizi milyonlarca site arasından ön plana çıkarması olduğundan bunu sağlamak da o kadar kolay olmayacaktır. Bu yüzden sıralama algoritmasını yakalamak istiyorsanız bu yazımızı iyi okumalı ve kendinizi geliştirmeye ve güncel tutmaya devam etmelisiniz.

Google Sıralama Algoritması

Google’ın amacı yaptığınız aramaya en yakın ve en mantıklı içeriği karşınıza çıkarmaktır. Bu süreçte özellikle etki eden sıralama ve arama algoritmaları; sorgunuzdaki kelimeler, anahtar kelimeler gibi faktörlerdir. Bunun yanında Google bu konu hakkında daha önce ziyaret ettiğiniz sayfaları da algoritmasına katar ve karşınıza ona göre sonuçlar çıkarmaya özen gösterir. Bu yüzden sitenizin üst sıralarda olması tamamen Google’ın koyduğu ve sürekli güncelleme içinde olan kurallar bütününe uymanıza ve güncellemeleri takip etmenize bağlıdır. Google’ın sıralama algoritmasını yakalamak istiyorsanız bu kuralların dışına çıkmamalısınız.

Özetle arama ve sıralama algoritmaları bu şekilde toplanan verilere ve koyulan bazı kurallara göre çalışmaktadır. Ön sıralara çıkmanın en net yolu bu kurallara uygun bir site oluşturmaktan geçer. Siteniz ne kadar ilgi çekici ve kurallara uygun olursa o kadar ön plana çıkarsınız.

Google Algoritmasının Çalışma Mantığı Nedir?

Google’ın algoritmasının çalışma mantığını oluşturan birkaç ana etmen vardır. Bunlar şu şekildedir;

  • Öncelikle Google’ın koyduğu kurallara ve SEO uyumuna göre hareket etmeniz Google’da aratıldığınızda ön plana çıkma ihtimalinizi arttıran ana etkenlerden biridir.
  • Sonraki süreçte ise kişiler sitenize girdiğinde sitenizde geçirdikleri zaman ile alakalıdır. Eğer siteniz yeterince ilgi çekici değilse ve giren kişiler adam akıllı zaman geçirmeden çıkıyorlarsa siteniz her ne kadar kurallara uyumlu olsa da geri plana atılacaktır. Bu yüzden sitenizin aynı zamanda ilgi çekici olmasına, ara yüzün ve sitenin genelinin fonksiyonel olmasına, sitenin içeriğinde ilgi çekici birçok multimedya seçeneğinin olmasına ve bu gibi etkenlere dikkat etmenizde çok önemlidir.
  • Bu iki aşamayı da hallettikten sonra son aşama olarak da sitenin içerisine güncel olarak sürekli içerik aktarımı yapmanız önem arz eder. Bu şekilde siteye giren kişiler sitenin güncel kaldığını fark edecekler ve bu sayede siteniz için kemik bir kitle oluşmaya başlayacak. Eğer güncel tutmazsanız kişilerin siteye tekrar girmesi için bir sebepte vermemiş olursunuz.
  • En özet haliyle Google sıralama algoritması genel manada bu faktörleri göz önüne alarak çalışır. Bunun yanında daha ayrıntıya inen birçok kural ve mantık vardır. Bunlardan yazımızın geri kalan kısmında ayrıntılı şekilde bahsedeceğiz.

Son 10 Yılda Çıkan Google Algoritmaları ve Güncellemeler

2011’den 2021’e kadarki süreçte Google sıralama algoritması birçok güncelleme aldı. Bu güncellemeler aracılığı ile Google’ın sıralama algoritmasının kalitesi artmaya devam etti. Aynı zamanda sıralama algoritmasını yakalamak için siteleriniz ve yazılarınızda bazı yeniliklere gitmek durumunda kalındı. Gelen bu güncellemeler ve içerikleri kısaca şu şekildeydi.

  • Panda güncellemesi 2011’de gelen ilk algoritma güncellemesidir. Bu güncelleme daha çok bir düzenleme güncellemesi niteliğindeydi. Bu güncelleme ile gereksiz anahtar kelimeler kaldırıldı ve gerekli olanlar daha da ön plana çıkarıldı
  • Penguen güncellemesi ise backlink yani web sitelerine bağlantılar ve köprülemeler koyma olayının kötüye kullanılması ve site içeriklerini kirletmeye başlaması sonucu çıkan bir güncellemeydi. Bu güncelleme sayesinde kalitesiz ve gereksiz backlink kullanımı yapan siteler geri plana düştüler ve Google bu sayede bu tarz kalitesiz backlinlerden kurtulmuş oldu.
  • 2013 yılında çıkan Hummungbird güncellemesi odak anahtar kelime mantığını ortaya çıkardı. 2013’ten önce siteler Google algoritmasına uyum için devrik cümleler oluşturan ve uyumsuz olmasına rağmen ön plana çıkmak için farklı anahtar kelime kullanımına yöneldiler. Bu güncelleme ile gelen odak anahtar kelime mantığı tek bir anahtar kelimenin site ve yazıların içeriğinde mantıklı biçimde kullanılmasını sağladı.
  • Bir ara güncelleme olan Pigeon güncellemesi ile SEO dediğimiz önemli kavram hayatımıza girdi.
  • Özellikle 2015 yılında akıllı telefonların yükselişe geçmesi ve herkesin artık bir akıllı telefon sahibi olması ile birlikte gelen bir güncelleme olan Mobile güncellemesi ile birlikte sitelerinde mobil uyum özelliği getiren web siteleri Google’da daha ön plana çıkarılmaya başlandı.
  • 2016 yılında gelen Possum güncellemesi de ana güncellemelerden biriydi. Bu güncellemede ana amaç yerel aramalarda çıkan sonuçların kalitesinin artması ve daha geniş bir sonuç kataloğu sunulmasıydı. Bu güncelleme sayesinde bunların hepsi sağlandı.
  • 2017 yılında karşımıza çıkan Fred güncellemesi ise fazla reklam içeren web sitelerini engellemeye yönelik bir güncelleme ve Google’ın şu ana kadar getirdiği son algoritma güncellemesiydi.
  • 2017’den beri Google herhangi bir algoritma güncellemesi sunmadı. Fakat Google’ın yapay zekâsı giderek geliştiğinden dolayı algoritmasında da değişimlerin olabileceği akıldan çıkarılmamalı ve kendinizi sürekli güncel tutmaya devam etmelisiniz.

Google’ın Site İçi Kritik Sıralama Faktörleri Nelerdir?

Site içindeki bazı faktörler Google’da ön sıralara çıkmanızı sağlayabilir. Bu faktörlerden başlıca olanlar şu şekildedir.

  • Sitenizin URL’si içinde çok abartmayacak şekilde odak anahtar kelimeler kullanabilirsiniz. Eğer fazla kullanım durumu olursa Google bunu spam olarak algılayabilir. Bundan dolayı dikkatli olunmalıdır.
  • Sayfanın anahtar kelime yoğunluğunu kelime sayısının %2-%3 civarlarında tutarsanız anahtar kelime avantajını en net şekilde kullanmış olursunuz. Eğer bu oranı aşarsanız spam olarak algılanma riski ortaya çıkar. Bu da siteyi geri plana atabilir.
  • Anahtar kelimelerde italik, bold yazmak gibi seçenekleri kullanmalısınız. Bu şekilde Google’a bu kelimelerin anahtar kelimeler olduğunu ekstra olarak belirtmiş ve bu kelimelerin ön planda olduğunu belirtmiş olursunuz.
  • Anahtar kelimeleri metnin geneline dağıtmalısınız. Kesinlikle iki cümle içinde art arda geçecek şekilde kullanmamalısınız. Bu şekilde bir kullanım, anahtar kelimeleri dezavantaj haline getirebilir.
  • Site içine sürekli taze ve güncel içerik yüklemelisiniz. Gündemi takip ederek insanların sitenizin konusu ile ilgili en çok merak ettiği şeyleri siteye istikrarlı şekilde yüklemeye çalışmalısınız.
  • Sıralama algoritmasını yakalamak için sitenin kesinlikle mobil uyum özelliği de olmalıdır. Mobil uyumlu siteler diğerlerine göre her zaman daha ön planda oluyor.
  • Site içi tüm yazılarınızda okunabilirlik, dilbilgisine uyum ve hatasız bir yazım ortaya koymakta çok önem arz eden bir konu. Bu durum siteye giren kişilerin sitede uzun durmasına bu da Google’ın siteyi ön plana çıkarmasına sebep olabilir.
  • Site içinde doğru ve kaliteli backlink kullanımı da sitenin ön plana çıkmasına sebep olabiliyor.
  • Google algoritması özellikle odak anahtar kelimelerde anahtar kelimenin köküne ek eklenmiş durumları da anahtar kelimeden sayıyor. Bu yüzden anahtar kelimeyi yalnızca kök halinde kullanmak zorunda değilsiniz. Gerektiğinde ek ekleyerek devrik cümlelerden kaçınabilir ve anahtar kelimeyi daha sağlıklı kullanabilirsiniz.

Google Sıralama Algoritması Güncel Kriterler Nelerdir?

Google’ın sıralama algoritmasını yakalamak için uyulması gereken birçok kriter vardır. Bu kriterleri 2021 yılında en güncel şekli ile şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Sayfa içi ve sayfa düzeyindeki faktörler,
  • Backlink faktörleri,
  • Kullanıcının site ile etkileşimi ve kalma süresi,
  • Google’ın algoritma güncellemeleri ve bazı özel kurallar,
  • Site içi ve site düzeyi faktörler,
  • Bu faktörler Google sıralama algoritmasını belirleyen genel faktörlerdir.

Yazımızda bu faktörlerin birçoğundan direkt ya da dolaylı yoldan bahsettik. Eğer sitenizin ön plana çıkmasını ve sıralamada üstlerde durmasını istiyorsanız bunları uygulamak zorundasınız. Bu süreç web tasarımından sitede SEO uyumunu sağlamaya kadar giden uzun, masraflı ve meşakkatli bir süreçtir. Fakat dünyanın dijitalleşmeye başladığı bu dönemde bu bir zorunluluk haline gelmiştir.

Bu faktörlerin her birine olabildiğince kusursuz bir şekilde uymak ve faktörleri siteye uygulama sürecinde hiçbir şekilde aşırıya kaçmamak bu süreçteki kritik süreçlerdir. Çünkü bu faktörleri uygularken herhangi bir şekilde aşırıya kaçmanız Google’ın bunu kalitesizleşme ve özellikle spam olarak görmesi demektir. Bu tarz bir olay yaşanırsa Google sitenizi bu durum düzeltilmedikçe geri plana atmaya devam edecektir. Bundan dolayı sitenizi profesyonel web tasarımcılarına yaptırmalı ve profesyonel medya grupları ile sayfa ve site içi SEO uyumunu yakalayarak istikrarlı bir site oluşturmalısınız. Sıralama algoritmasını yakalamak ve ön plana çıkmak istiyorsanız verdiğimiz önerileri uygulamalı ve verdiğimiz bilgilerin de üstüne katarak ilerlemenize devam etmelisiniz.

 

 

 

 

Yazıya Puan Ver
2 Kişi Puan Verdi
Konu Etiketleri: