Web Tasarım Formu


Nasıl Bir Web Sitesi Veya Hizmet Arıyorsunuz?

Başka Hangi Hizmetlere İhtiyacınız Olabilir ?

Tercih ettiğiniz bir platform var mı?

Projenizde kaç dil kullanılacak?

Lütfen listeden seçim yapınız.

Projenizden biraz bahsedebilir misiniz?

Bu alan zorunlu değildir.

 / 1000

(Firmanızın genel tanıtımı, ürün varsa siteye konulacak ürün sayısı, filtre ve karşılaştırma modülü olacak mı, yaklaşık sayfa sayısı, üyelik vb. bir sistem olacak mı, mevcut siteniz varsa ondan ne farkı olacak, ve diğer eklemek istediğiniz herşeyi buraya lütfen olabildiğince detay yazınız.)

Bir dosya göndermek ister misiniz?

Dosya Seç

Dosya seçilmedi...

Bu alan zorunlu değildir.

Bizimle nasıl iletişime geçmek istersiniz?

Nerelisiniz?

İl / İlçe / Mahalle selectbox seçimi olacak.

Size nasıl hitap edelim?

Wordpress mi Joomla mı? Hangisi daha iyidir? İşte özellikleri

Wordpress mi Joomla mı? Hangisi daha iyidir? İşte özellikleri
Wordpress mi Joomla mı? Hangisi daha iyidir? İşte özellikleri
10/11/2020
0 Yorum
Hilal D.
1801

Yeni bir web sitesi oluşturmak isteyen kişiler, altyapı tercihi hakkında bir araştırma yapmaktadır. Wordpress’te bulunan eklenti, temalar ve daha birçok konu hakkında Penta Yazılım blog sayfasından detaylı bilgi edinebilirsiniz. Joomla ile ilgili bilgi sahibi olmak için de Joomla Nedir? Yazımızı okuyabilirsiniz. Bu yazımızda her açıdan Wordpress ve Joomla’yı kıyaslayacağız.

  1. DÜNYA ÇAPINDA KİM DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR?

Web sitesi kurmakla ilgisi olmayan birisi bile mutlaka Wordpress ismini duymuştur. Bu açıdan bakıldığında Joomla popülerlikte Wordpress’in gölgesinde kalmaktadır. Açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemi olan Joomla ve Wordpress 10 yılı aşkın süredir varlığını devam ettirmektedir. Şu an var olan web sitelerinin %31’inde Wordpress imzası vardır. %3 ise Joomla altyapısına sahiptir. %31 ve %3’lük dilimler karşılaştırıldığında Wordpress’in daha çok tercih edildiğini görebiliriz.

Wordpress, içerik yönetim sistemi pazarının %60’a yakın kısmını elinde bulundururken, Joomla %6,4’lük bir orana sahip. Buradan da anlaşılacağı gibi Wordpress hızlı bir şekilde büyürken 2010 yılından bu yana Joomla düzenli olarak azalma yaşamaktadır. 2010 yılına kadarsa Joomla, Wordpress’in önünde yer alıyordu. İşler tersine dönünce 2019 yılında Joomla ilk kez küçülme yaşadı.

  1. HANGİSİNİN KULLANIMI DAHA KOLAY?

İçerik yönetim sistemleri sayesinde kod yazmayı bilmeyen kişiler de web sitesi kurabiliyor. Wordpress, bir web sitesi oluşturmanın en hızlı ve en kolay yoludur. Çok fazla emek harcamadan birkaç tıkla web sitenizi kurabilirsiniz. Kullanıcı dostu bir ara yüze sahiptir. Joomla’da ise çok fazla menü ve opsiyona sahip kontrol paneli bulunmaktadır. Haliyle bu da kullanımı zorlaştırıyor. Web sitesinin sıfırdan kurulumu da Wordpress’e göre biraz daha karmaşık bir yapıda.

  1. KİŞİSELLEŞTİRME VE GELİŞTİRME SEÇENEKLERİ

Joomla ve Wordpress’in kullandığı kelimeler biraz farklı olsa da birbirlerine benzer özellikleri var diyebiliriz. Wordpress’in eklenti (plugin), Joomla’nın uzantı (extension) adını verdiği binlerce aracı vardır. Kabaca sayıları inceleyecek olursak; Wordpress’te 54.000 ücretsiz eklenti ve 5000’den fazla ücretsiz tema bulunur. Joomla’da 8.000 uzantı vardır. Sayılar göz önüne alındığında Wordpress çok geniş bir yelpazeye sahip demek yanlış olmayacaktır.

Kullandığınız içerik yönetim sisteminde (CMS) ne kadar çok özellik ve işlevsellik varsa eklentilere de o kadar az ihtiyaç duyarsınız. Bu kısım oldukça önemlidir. Joomla’da çoklu dil desteği, güvenlik, önbellek, tek tıklama ile görsel optimizasyonu gibi birçok yerleşik eklenti bulunur. Wordpress’te bu kadar çok yerleşik eklenti yoktur. Siz entegre etmeye çalıştıkça sitenizin yavaşlaması ve güvenlik açığı oluşturması söz konusu olabilir. Ayrıca, Joomla’nın bünyesinde bulunan yerleşik eklentileri Wordpress ile sağlamaya çalıştığınızda bazı ücretlerle karşılaşabilirsiniz.

  1. GÜVENLİK

 Web site geliştiricileri için güvenlik çok önemlidir. Her ikisinin de oldukça güvenli içerik yönetim sistemleri olduğunu söyleyebiliriz. Ek güvenlik önlemleri için eklenti, uzantı ve güncelleştirmeleri de desteklerler. Ancak, her iki içerik yönetim sistemi de geliştirilebilir olduğundan dolayı gününde yapılmayan güncellemelerden veya bazı eklentilerden dolayı güvenlik sorunları ile karşılaşılabilir.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Wordpress daha çok tercih edilmektedir. Bu durumda da internet korsanlarının ilk hedefi Wordpress’tir. Bu konuyu nedeniyle her 40 günde bir otomatik güvenlik güncellemeleri sunulmaktadır.

Joomla iki faktörlü kimlik doğrulama, SSL ve kendi güvenlik uzantıları haricinde geliştiricilerin oluşturduğu güvenlik açıkları listesi sayesinde en güvenli içerik yönetim sistemi (CMS) olarak bilinmektedir.

  1. DESTEKLEME

Wordpress’in daha çok tercih edilmesi hem sosyal mecralarda hem de diğer platformlarda sıkça konuşulmasına yol açıyor. Bu nedenle bir sorun yaşadığınızda kolayca yanıt bulabilirsiniz. Joomla ise kapsamlı dokümanlar ve kullanıcı forumları sayesinde gerekli desteği yeterli ölçüde sağlayabilmektedir.

  1. SEO (ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU)

Web sitesi kurduysanız trafiğinin yoğun olmasını beklersiniz. Burada da işin içerisine SEO dahil olmaktadır. Joomla, meta açıklamaları ve anahtar kelime belirlemeye yönelik işlevi sayesinde SEO konusunda oldukça iyidir. Wordpress’te ise Yoast SEO eklentisi bulunmaktadır. Bu sayede yazılar kontrol edilebilirlik kazanır. Wordpress bu konuda Joomla’nın bir adım önüne geçmiştir.

Joomla altyapılı web sitelerinde Yoast SEO’ya benzer olarak kullanılabilecek en iyi araç olarak EFSEO uzantısı bulunmaktadır. Bu da gayet yeterli bir uzantıdır.

Yine her ikisinde site haritaları kullanmak SEO açısından büyük faydalar sağlayacaktır. Sitemap konulu makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. 

  1. WORDPRESS’İN GENEL AVANTAJLARI
  • Bahsettiğimiz gibi Wordpress kolay kullanım avantajı sunar. Hem yeni başlayanlar hem de geliştiriciler için dosttur.
  • Wordpress, bloglar için birçok statik sayfa sunar. Joomla ise tek bir makale türü sunmaktadır.
  • Herhangi bir yazılım bilgisine sahip olmadan Wordpress genişletilebilir. Bu işlem üçüncü taraf tema ve eklenti toplulukları sayesinde gerçekleştirilmektedir.
  • Wordpress’in yayıldığı çok geniş bir kitle vardır. Bu sayede sorunları çok hızlı bir şekilde çözüm
  • Wordpress geliştiricilerinin maliyeti Joomla’dan daha hesaplıdır.
  • Wordpress resmi web sitesine gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.
  1. JOOMLA’NIN GENEL AVANTAJLARI
  • Kullanıcı erişimi kontrolü ve yönetimi için gelişmiş bir sistem sunmaktadır.
  • Farklı içerik türleri için esneklik tanımaktadır. Sıra dışı içerik türlerini görüntülemek için çeşitli bileşen ve modülleri bulunur.
  • Çoklu dil desteği Wordpress’te bunun yapılabilmesi için 3. Taraf eklentilere ihtiyaç duyulur.
  • Joomla resmi websitesine gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.
  1. HANGİSİ TERCİH EDİLMELİ?

Her iki platform da kendilerine özgü avantajlar sunmaktadır ama uzman olmayanların ve bu işte tecrübesiz olanların kullanım kolaylığı açısından tercih etmesi gerek içerik yönetim sistemi Wordpress olmalıdır.

Popülerlik açısından Wordpress daha üstte gibi görülse de Joomla size daha fazla kontrol avantajı sunar. İlk kullananlar için zordur ama içeriğinde bulunan yerleşik eklentiler göz ardı edilemez. Çoklu dil desteği avantajıyla uluslararası yüksek trafikli web siteleri elde edebilirsiniz. Ayrıca, çok hızlı yüklenen sayfalar oluşturmanızı mümkün kılar.

Son olarak belirtelim ki, blog sayfası gibi siteler kurmak istiyorsanız Wordpress’i site kontrolünü tamamen ele almak istiyorsanız Joomla’yı tercih edebilisiniz.

Yazıya Puan Ver
4 Kişi Puan Verdi